Bock och fyrverkerier.
1 av 3
Fyrverkerier var en del av invigningsfirandet. Foto: Mats Åstrand/TT.
Gävlebocken.
2 av 3
Den traditionella julboken i Gävle invigdes på söndagen. Foto: Mats Åstrand/TT.
Gävlebocken.
3 av 3
Invigningen lockade många besökare. Foto: Mats Åstrand/TT.

Gävlebocken hårdbevakas – ska försvåra sabotage

Oddsen är inte bra, den har bränts ned 30 gånger och vandaliserats eller stulits sju gånger. Men i år ska bevakningen vara bättre.

– Vi kommer att ha kameror och två vakter på plats. Dessutom har vi satt upp dubbla gärdsgårdar runt bocken, vilket vi hoppas ska försvåra för sådana som vill utföra sabotage, säger Maria Wallberg, talesperson på Gävle kommun.

Hon vill inte avslöja om det vidtagits ytterligare säkerhetsåtgärder.

– Det är hemligt, säger hon.

Bocken restes redan i torsdags och invigdes under söndagen med fyrverkerier och sång. Än så länge har den fått vara i fred. Men att döma av det som hänt tidigare år lever den farligt. Bara vid 14 tillfällen sedan starten 1966 har bocken fått stå kvar.

På bockens eget twitterkonto @gavlebocken kan man se att bocken under invigningsmorgonen är hel och ståtlig bakom sina gärdsgårdar. Men så sent som i fjol brändes den ned bara några timmar efter invigningen, när en av vakterna gick på toaletten.

– Den är svår att skydda eftersom den står väldigt publikt. Man kommer väldigt nära, säger Maria Wallberg.

Bränderna har gjort bocken känd över hela världen. Men Maria Wallberg menar att den typen av marknadsföring kan man klara sig utan.

– Bränderna är inte så bra för Gävle eftersom många åker hit enkom för att se bocken. Det blir många avbokningar när den brunnit, säger hon.

Fakta: Gävlebocken

Gävlebocken, som är uppbyggd av halm på en trästomme, uppfördes första gången 1966. Redan på nyårsnatten gick den upp i rök, och sedan dess har bränderna blivit en näst intill årlig följetong.

Fram till 2016 har bocken bränts ned vid 30 tillfällen, vandaliserats fem gånger, kollapsat en gång och stulits vid ett tillfälle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista