Ett vindkraftverk på toppen av en granbeklädd kulle.
Vindkraftverk utanför Arbrå. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Vindkraftsutbyggnaden fortsätter – trots avslag

1:43 min

I somras stoppade Mark- och miljööverdomstolen planerna på en stor vindkraftspark med 59 vindkraftverk vid Kölvallen, mellan Los och Kårböle. Men vindkraftsföretaget ger inte upp.

– Vi har bestämt oss för att börja om och avser att lämna in en ansökan hösten 2018, efter att vi gjort allt vi ska göra, säger Daniel Johansson, VD på vindkraftsföretaget Arise.

Planerna på en vindkraftspark vid Kölvallen har funnits länge, och både Ljusdals kommun, miljöprövningsdelegationen och Mark- och miljödomstolen hade sagt ja, Men när vindkraftsparken överklagades till högsta instans blev det alltså nej.

Nu måste vindkraftsbolaget Arise göra om hela sin ansökan.

– Vi förbereder inventeringar, som handlar om natur- och kulturvärden. Sen sa domstolen att de inte tyckte att boxmodellen var lämplig, alltså att det fanns möjlighet till fri placering, så det får vi också ta hänsyn till, säger Daniel Johansson.

Ansökningsprocessen är krånglig, tycker Daniel Johansson:

– Man kunde önska både skyndsammare och tydligare hantering. Sedan tycker jag också att vindkraftens positiva bidrag både till klimatomställningen och till elförsörjningen skulle väga tyngre.

Det finns fler vindkraftsparker än Kölvallen som är på gång i länet. I Högkölen närmare Färila har bolaget OX2 redan gjutit fundament till 18 vindkraftverk som ska resas i vår. Den parken ensam kommer att täcka förbrukningen av hushållsel i hela Ljusdal - fem gånger om.

Samma bolag vill också bygga vindkraftsverk mellan Åmot och Lingbo, och vid Tönsen i Bollnäs kommun. De byggena kan kanske komma igång 2018 eller 2019.

Men för Arise och Kölvallen ligger byggstarten längre fram i tiden:

– Ja, vi hoppas att vi ska kunna komma igång om tre år, cirka, säger Daniel Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista