Mikael Eriksson, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.
Mikael Eriksson, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Rekordlåg ungdomsarbetslöshet – men inte i Gävleborg

1:10 min

Även om arbetslösheten bland unga har minskat något även i Gävleborg så är den fortfarande högst i landet, tillsammans med Blekinge.

– De utmaningar vi har handlar mycket om utbildningsbakgrund. Det finns också en målgrupp, utrikesfödda som har svårare att ta sig in, säger Mikael Eriksson, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

– Det vi bör fokusera på är att returnera de som inte fullgjort gymnasiet till skolan. Det öppnar mycket dörrar, säger han.

De senaste åren har antalet arbetslösa ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen minskat gradvis till en rekordlåg nivå.

I november var 55 000 ungdomar inskrivna som arbetslösa. Det är nästan en halvering sedan 2012, då de var 101 000.

En ny rapport om ungdomsarbetslösheten som Arbetsförmedlingen har gjort, visar att den starka arbetsmarknaden fortsätter att gynna ungdomarna.

Vi har även en demografisk utveckling med minskade ungdomskullar. Det har också genomförts förändringar i arbetsmarknadspolitiken, bland annat 90-dagarsgarantin för ungdomar.

Ungdomsgarantin innebär att unga som skriver in sig på Arbetsförmedlingen ska få ett erbjudande om jobb, utbildning eller en insats som leder till arbete inom 90 dagar.

I genomsnitt tar det nu 53 dagar innan en öppet arbetslös ungdom är i arbete, studier eller någon arbetsmarknadspolitisk insats.

Källa: Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista