En bandydomare håller i en boll
1 av 2
Arkivbild. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio
Thomas Borgström utanför ditt jobb i Falun
2 av 2
Thomas Borgström, utbildningsansvarig i bandyförbundets domarkommitté. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Ungdomsturnering i Bollnäs plantskola för framtidens domare

1:38 min

Problemet med domarbristen i bandysverige börjar lösa sig – mycket tack vare ungdomsturneringen Mini World Cup, som spelas i Bollnäs i november årligen.

Turneringen i Bollnäs är världens största ungdomsturnering. Den har också blivit en viktig plats för rekryteringen av framtidens domare.

– Det är otroligt många domare som har gått den här vägen för att komma dit man är idag. Här kan man se en grundkurs i hur man agerar, rör sig och uppfattas på en bandyplan, säger Thomas Borgström som är utbildningsansvarig i bandyförbundets domarkommitté.

Hur ser processen ut?

– Vi låter dem döma matcher, vi sitter och tittar på dem och coachar dem via kommunikationsradio och sen efter matchen har vi en briefing där vi går igenom vad de har gjort bra, vad de bör förbättra inför nästa match och sen följer vi upp det under hela turneringen, säger Thomas Borgström.

Thomas Borgström uppskattar att ungefär 60 till 70 procent av dagens elit- och allsvenska domare har producerats via Mini World Cup. Men trots att turneringen spelar en viktig roll i domarrekryteringen är det fortsatt svårt att locka unga att satsa på en karriär som domare. Något som kan bero på den hårda läktarmiljön.

– När man står som ungdom och skriker både det ena och det andra som inte är rumsrent. Men de lyssnar ju på de vuxna hur de låter och då tar man över och blir en av dem som står och hejar på, säger Thomas Bodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista