Vänster bild: En grupp personer står i en korridor. deras gympaskor och jeansklädda ben syns bara. De har svarta och blå skaljackor. På den högra bilden syns en skylt med Migrationsverkets logga mot en grå fasad.
1 av 2
Migrationsverket ska stänga sina mottagningar i Gävleborg under 2018. Foto: Susanne Lindholm/Fredrik Sandberg/TT.
Helene Åkerlind står inne i rådhusets stora entré
2 av 2
Kommunalråd Helene Åkerlind (L). Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Gävlepolitikernas vädjan: Låt Migrationsverket vara kvar

1:05 min

Samtliga partier i kommunstyrelsen i Gävles står bakom en skrivelse till regeringen om att Migrationsverkets verksamhet borde vara kvar i länet.

I slutet av november blev det klart att Migrationsverkets verksamheter i Gävle och Söderhamn ska läggas ned på grund av minskat antal asylsökande. Något som berör 140 anställda.

Men Gävles kommunpolitiker tycker att det är olyckligt och därför har samtliga partier skrivit under en skrivelse om att Migrationsverket borde vara kvar i länet. 

– Det är viktigt att vi får behålla jobben i Gävle kommun och framförallt akademiska jobb, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helene Åkerlind (L).

Sedan tidigare är det känt att det kommer öppna upp en ny arbetsmiljömyndighet i Gävle och även att Svenska ESF-rådet omlokaliserar sin verksamhet till Gävle. Totalt rör det sig om runt 90 nya arbetstillfällen.

Men Helene Åkerlind tycker inte att det räcker som kompensation för förlusten av Migrationsverket.

– Det är viktigt att vi får behålla akademiska jobb av den här karaktären. Det går inte riktigt ihop det här. Vi behöver de gamla, plus de nya 90, säger hon.

En av huvudpoängerna i politikernas kritik är att om resurser nu måste omfördelas eller sparas in hos myndigheten, så kanske det kunde vara mer effektivt att göra det på platser där Migrationsverket fortfarande har en stor koncentration.

– Det finns enheter i Stockholm, på Arlanda och i Uppsala. Om man nu ska rikta sig till kommuner utanför storstadsregionen så rimmar det hemskt falskt att i det här läget låta Gävle ta bort sin verksamhet först, säger Helene Åkerlind. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista