Det är bara sträck- och krympfilm som samlas in på Gävle sjukhus. Mer får inte plats, säger Britt-Marie Berglund, miljöpartner på Region Gävleborg.
Det är bara sträck- och krympfilm som samlas in på Gävle sjukhus. Mer får inte plats, säger Britt-Marie Berglund, miljöpartner på Region Gävleborg. Foto: Ingegerd Sörgard

Gävle sjukhus bränner plasten – har inte plats att sortera

"Det är så trångt här"
1:30 min

På Gävle sjukhus återvinns inte plastförpackningar. Orsaken är att det är för trångt i soprummet.

Men nu planerar Region Gävleborg att söka pengar från Klimatklivet till en komprimator för att kunna få igång plastsorteringen.

– Jag hoppas att vi får pengar för jag tror att det är sparken vi behöver för att komma igång, säger Britt-Marie Berglund, miljöpartner på Region Gävleborg..

Det handlar inte om plasthandskar, skyddsförkläden eller andra föremål som kan ha varit i kontakt med blod eller smitta. De ska brännas även i fortsättningen av hygieniska skäl. Men i dag bränns även rena plastförpackningar, plastpåsar, tomma medicinburkar och personalens begagnade matlådor.  

Utan en komprimator, som kostar cirka 180 000 kronor ,är det svårt att sortera ut plasten på sjukhuset, säger Britt-Marie Berglund.

– Jag ser ingen möjlighet i dag för det är så trångt här. Det byggdes på en tid när vi inte hade så mycket avfall.

Vi står i sjukhusets avfallsdepå, där en lastbil precis ska köra iväg med en container med trä.

– Vi tänker oss att vi ska kunna skapa extra utrymme för plast och helst få en komprimator för det. Vi har två containrar för träavfall och vi tänker oss att om vi har tätare hämtintervall för det ska vi kunna klara oss på en och ha en för plast också.

I genomsnitt i Sverige idag samlas 47 procent av alla plastförpackningar in. Region Gävleborg ligger alltså långt efter, även om det finns plastinsamling på nästan alla hälsocentraler och insamling av krymp och sträckfilm.

– Jag ser det som så att vi måste göra något för att sortera plasten. Jag har fått flera frågor om att vi inte sorterar plasten här, så jag upplever en viss frustration.

Ingegerd Sörgard
ingegerd.sorgard@sverigesradio.se
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".