Bild från byggarbetsplats
Gävle vill delta i projektet som kan ge 6 000 nya bostäder. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gävle överens med Regeringen om ny hållbar stadsdel

Margaretha Wedin: Det här innebär att vi har Staten i ryggen när vi bygger en helt ny stadsdel.
1:00 min

6 000 bostäder i en ny och hållbar stadsdel. Det är en del av Regeringens projekt som Gävles kommunstyrelse under tisdagen beslutade om att delta i.

Regeringen har utrett möjligheten att skapa 100 000 bostäder de närmaste 20 åren genom att bygga nio helt nya tätorter och stadsdelar. Gävle är en av dessa pilotkommuner, som om de tecknar avtalet i slutet av december kommer börja det långsiktiga arbetet.

– Det här innebär att vi får möjligheten att bygga en helt ny stadsdel och det innebär att vi har Staten i ryggen när vi gör det. Staten har förmågan att flytta exempelvis hela godsbangården som ligger där i dag, säger kommunalrådet Margaretha Wedin (C).

Planen är att 6 000 nya bostäder ska uppföras i Näringen och att det ska göras till en hållbar stadsdel. Detta kommer också påverka det näringsliv som finns i området i dag, men Margaretha Wedin är noga med att understryka att det är först långt framöver som det är tal om någon förändring.

– Det kommer ta tid innan vi gör det här och vi kommer naturligtvis ha ett nära samarbete med den verksamhet som finns där i dag. Det är ju så att en del företag kommer kunna ligga kvar där. Det går att samsas vissa företag med bostäder, men för de som inte kan vara kvar så måste vi naturligtvis hjälpas åt för att hitta andra ställen där de kan vara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".