En tjur slickar på en mans hand
1 av 3
Sven-Ulrich "Dulle" Ohlsson - här med tjuren Valle - bedriver köttproduktion på sin gård i Nolhed mitt mellan Bollnäs och Söderhamn. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio
Berit Löfgren, enhetschef på Länsstyrelsen.
2 av 3
– En mer hållbar produktion skapar fler arbetstillfällen, säger Berit Löfgren, enhetschef på Länsstyrelsen. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio
Förhoppningen är att kunna bevara Gävleborgs lantbruksmiljö.
3 av 3
Sven-Ulrich "Dulle" Ohlsson har 150 djur på sin gård. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

Mer lokalproducerad mat i kommunerna ska säkra matproduktionen

1:53 min

Att öka matproduktionen samtidigt som allt färre ska föda allt fler är en svårlöst ekvation som Gävleborg nu tar nya krafttag för att reda ut.

Med hjälp av en regional livsmedelsstrategi hoppas man få fler producenter, större kunskap om livsmedelskedjan och att mer lokalproducerad mat når ut till kommunal verksamhet.

Allt för att framtidens mattillgång ska säkras och Gävleborgs lantbruksmiljö bevaras.

Du äter förhoppningsvis mat. Men hur många av oss här producerar mat?

– Det är väldigt få som producerar mat i dag och som ska tillgodose att många får den här maten.

Det säger Sven-Ulrich "Dulle" Ohlsson, som bedriver köttproduktion på sin gård i Nolhed mitt mellan Bollnäs och Söderhamn. Med sina 150 djur har han enligt honom själv ett mellanstort lantbruk. En av flera utmaningar i hans egen närhet är att allt fler väljer eller tvingas lägga ner sina lantbruk. 

Och det är just ekvationen att allt färre ska kunna mätta allt fler, som Gävleborgs kommande regionala livsmedelsstrategi hoppas kunna lösa.

Framöver ska länets många röster sammanfogas i strategin. Allt från kommunernas stora organisationer och ner till lantbrukare som Sven-Ulrich Dulle Ohlsson och hans tjur Valle i Nolhed.

Berit Löfgren, enhetschef på Länsstyrelsen, tror att en gemensam väg kan göra mycket för länet.

– En mer hållbar produktion skapar fler arbetstillfällen; vi kan nå våra relevanta miljömål och sen så är det också så att vi får en bättre självförsörjningsgrad av livsmedel och en minskad sårbarhet i livsmedelskedjan, säger hon.

Ett av sätten man hoppas att strategin ska märkas av för alla Gävleborgare är att mer ägg, grönsaker och kött från länet ska serveras i våra skolor och i äldreomsorgen.

Detta är något som Sven-Ulrich Ohlsson redan jobbar med, genom att hjälpa småskaliga jordbrukare med offentlig upphandling.

Och han tycker att den byråkratiska guidningen han ger gett bra resultat.

Jag kan med stolthet och glädje säga att vi har ökat på de lokala leverantörerna till kommunerna rätt rejält.

– Jag har hjälpt dem med byråkratin, kommunerna har delat upp det så att man kan ha flera leverantörer av varje produkt och man kan leverera under en säsong. Allt det här är för att tillgodose de små leverantörernas förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista