En elev håller i en mobiltelefon i en skolkorridor.
Aaron försökte spara ihop till lösensumman till sin bror genom att jobba på en fabrik. Foto: Erik Nylander/TT

Ensamkommande Aaron pressas på pengar av kidnappare i Libyen

"Jag har inte sovit på 3 veckor"
1:57 min

Ensamkommande Aaron, 19 år, pressas att betala en lösensumma på 3 500 dollar för sin lillebror som kidnappats i Libyen. I samtal har han bland annat fått höra hur hans lillebror blir misshandlad och gråter.

Flyktingar och migranter i Libyen utsätts för fasansfulla kränkningar av de mänskliga rättigheterna, det understryker Amnesty i en färsk rapport.

Våld, tortyr och övergrepp sker systematiskt och ofta i syfte att pressa anhöriga på pengar.

En del av de som pressas på pengar är unga - som ensamkommande Aaron*, 19 år, som själv flydde från Eritrea till Sverige för tre år sedan och som idag studerar i Gävle.

Aaron har fått ta emot samtal där han hör sin lillebror bli misshandlad, och han pressas nu att betala 3 500 dollar, motsvarande drygt 30 000 kronor, för sin lillebrors frigivning.

– Jag visste inte att han var i Libyen, men han ringde till mig och sa att "jag är i Libyen, du måste betala, dom slår och sparkar mig". Men hur? Jag har ingenting, återberättar Aaron.

Förutom samtalen där Aaron hör hur sin lillebror blir misshandlad och gråter, har han också fått tortyrvideos skickade till sig som han tror visar vad som kommer hända hans lillebror om han inte betalar.

– I videon ser jag en kille som blir slagen, knivhuggen... och sen skriker han bara, berättar Aaron.

I sin desperation att snabbt få ihop pengar, berättar Aaron om hur han för några veckor sedan började jobba på en fabrik i Ockelbo.

Tanken var att lönen tillsammans med hans social- och studiebidrag skulle täcka lösensumman. Men då han fick reda på att den egna inkomsten och frånvaron från skolan istället skulle innebära uteblivna bidrag, tvingades han sluta.

Nu vet inte Aaron hur han ska få ihop lösensumman på 3 500 dollar. Hans social- och studiebidrag är inte tillräckligt och han kan inte be sina föräldrar om hjälp eftersom även de befinner sig på flykt.

Tiden som kidnapparna gav honom har dessutom gått ut och sedan en vecka tillbaka har han inte hört från sin bror.

– Han kanske lever, eller så är han död... Jag vet inte..Den här veckan har jag inte hört från honom...Det är jättesvårt...Jag har inte sovit på tre veckor, jag tänker bara på hur man kan betala, säger Aaron.

* Aaron heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".