Underhållsarbete av 220 kilovolt elledning.
Totalt får 6500 elnätskunder ett säkrare elnät, till ett pris av 240 miljoner kronor. Foto: Katrin Seuss/Svenska Kraftnät

Så ska elnätet i Hälsingland vädersäkras

1:38 min

Nu får 6500 hushåll säkrare elförsörjning när ledningarna ligger i marken. de kommande tre åren så grävs 660 kilometer ledningar ned i marken för att minska utsattheten vid oväder.

Att gräva ner elledningar är egentligen ingenting nytt i sig, men dom senaste åren har det blivit allt viktigare menar Jonatan Björck, presschef Ellevio.

– Efter dom stora stormarna som gav elnätet en rejäl smäll i mitten på 00-talet så har det pågått ett stort arbete med att gräva ner. Men nu skruvar vi upp takten ytterligare och gör betydligt mer än vi gjort de senaste åren.

I Hälsingland så vädersäkrar man nu 660 kilometer kabel. Långa sträckar av tidigare oisolerad luftledning kommer att grävas ner. På de sträckor där det är omöjligt att gräva kommer man att byta till en isolerad mer tålig luftledning. Dom områden vars elnät nu vädersäkras är i och kring Arbrå, Näsviken-Sörforsa väster om Hudiksvall och Strömsbruk-Harmånger, norr om Hudiksvall.

Nu skruvar vi upp takten ytterligare.

Totalt får 6500 elnätskunder ett säkrare elnät, till ett pris av 240 miljoner kronor. Men det är ingenting som kommer märkas på kundernas elnätsräkning menar Jonatan Björck, presschef Ellevio

– Vi kommer lämna elnätspriserna i Hälsingland helt oförändrade fram till 2019, så det blir inga prishöjningar kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista