Barn är ofta närvarande när en förälder utsätts för våld, säger Sara Waller Skoog, som gjort enkätundersökningen.
Barn är ofta närvarande när en förälder utsätts för våld, säger Sara Waller Skoog, som gjort enkätundersökningen. Foto: Ingegerd Sörgard, Sveriges radio

Våld i nära relationer drabbar ofta barnen

1:46 min

Varannan kvinna och var tredje man har varit utsatta för våld i nära relationer någon gång under livet och våldet drabbar ofta barnen. Det visar en ny enkätundersökning i Gävle.

– I hälften av de fall där det finns barn så har barnen varit närvarande när en förälder utsatts för våld och i en tredjedel av fallen har barnen också utsatts av direkt våld av samma förövare, säger Sara Waller Skoog, doktorand vid Gävle Högskola, som har genomfört enkätundersökningen på uppdrag av Gävle kommun.

– Man måste ta barns utsatthet på större allvar. Om en förälder har utsatts för våld är det stor risk att också barnet har upplevt våldet eller varit direkt utsatt för det här våldet, eller både ock.

Enkäten visar att kvinnor är mer utsatta för våld, oavsett vilken typ av våld man pratar om. 

– Vi har ju undersökt fysiskt våld, psykiskt våld, sexuellt, ekonomiskt-materiellt våld, försummelse, och det vi kallar för latent våld som har att göra med hur man ändrar sitt beteende för att undvika att utsättas för våld igen. I alla kategorierna har kvinnor varit mer utsatta än män och det är signifikanta skillnader, säger Sara Waller Skoog.

Däremot är förövaren oftast en man.

– Män står för tre fjärdedelar av allt våld och vi ser att i de fall där barnen varit närvarande eller utsatta för våldet så är det i nio fall av tio en man som har utsatt föräldern för våld, så där ser vi också det här mönstret att förövaren är en man.

Enkäten skickades till 3000 personer i åldern 18 till 85 år i Gävle kommun i september. Drygt niohundra svarade, och resultatet har sammanställts i en rapport som fått namnet "Jag önskar att de hade trott mig". Namnet har inte valts av en slump.

– Många som har varit utsatta upplever att myndigheterna inte har tagit våldet på allvar. Socialtjänsten har ju ett ansvar i den här frågan och det är ofta där som man upplever att man inte fått den hjälp eller det stöd man hade önskat att man kunde få, säger Sara Waller Skoog.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista