press
1 av 2
Robert Strid, räddningschef och Nestor Wallberg, förbundschef vid Gästrike Räddningstjänst Foto: Sveriges Radio/Anton Leck
hus
2 av 2
Räddningstjänsten har funnits i byggnaden sedan 1891. Foto: Sveriges Radio/Staffan Mälstam

Brandstationen flyttar - fristående konsult fastslår att insatstiden blir längre

1:26 min

I dag fredag presenterades planerna på hur trygghetens hus - där blåljusmyndigheterna i Gävle samlas under ett och samma tak.
Nestor Wallberg Förbundschef vid Gästrike Räddningstjänst pratade om den konsekvensutredning som nu är färdigställd kopplat till den nya lokaliseringen av Trygghetens Hus.

Förslaget om flytten av den nuvarande räddningstjänsten har fått kritik på många håll och idag presenterade Nestor Wallberg, Förbunds chef vid räddningstjänsten, den konsekvensutredning som är kopplad till den nya lokaliseringen av Trygghetens Hus. 

– Det är en rapport som vi tillsammans med Linköpings universitet har tagit fram, säger Nestor Wallberg. 

I dagsläget tar det som längst tre minuter för Räddningstjänsten att ta sig till den avlägsnaste punkten. Från Trygghetens hus kommer insatstiden mer än fördubblas. I och med konsekvensutredningen tog räddningstjänsten in en fristående konsult för att se effekten av en omflyttning, som också den i sin analys konstaterade att förflyttningen skulle bidra till att insatstiden blir längre.

Men Nestor Wallberg tror inte att det kommer vara ett problem. 

– Vi är övertygade om att det här är en betydligt bättre lösning än den vi har i nuläget.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista