Madelén Björk, Iggesunds IK, och Eva Lambertsson, Ljusdals IF, var två av tränarna som tog del av Svenska fotbollförbundets matchanalytiker Christoffer Bernspångs föreläsning om videoteknik.
Madelén Björk, Iggesunds IK, och Eva Lambertsson, Ljusdals IF, var två av tränarna som tog del av Svenska fotbollförbundets matchanalytiker Christoffer Bernspångs föreläsning om videoteknik. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Hälsingefotbollen ska lyftas med ny teknik och utbildning

1:38 min

I dag fanns Svenska fotbollförbundets matchanalytiker Christoffer Bernspång i Bollnäs för att undervisa intresserade hälsingetränare.

För ett par veckor sen fanns experten Osama Abbas från Helsingborg på en tränarutbildning för unga ledare i Hälsingland och pratade om perception, det vill säga om spelares förmåga att uppfatta saker på fotbollsplan.

Under lördagen gjorde Svenska fotbollförbundets matchanalytiker Christoffer Bernspång ett ovanligt besök uti landet när han besökte Bollnäs för att lära ut hur tränare kan ta hjälp av bland annat videoteknik för att instruera spelare mer effektivt.

– Min förhoppning är att kunna inspirera de som är här till att se vilka förutsättningar de har i respektive förening att använda ny teknik, säger han och fortsätter:

– Den rörliga bilden är otroligt kraftfull när man ska förklara för spelare oavsett ålder vad de ska göra.

Hälsingland tillhör de sämsta distrikten i landet på fotboll, dock med ett lysande undantag i Ljusdals damlag som nyligen gick upp till elitettan. Och kanske är en vändning på gång med en ny generation ledare som intresserar sig för det senaste inom forskning och framsteg.

Madelén Björk är ny tränare i Iggesunds IK:

– Jag är inte van att jobba så här, därför är det så extremt intressant. 

Eva Lambertsson är ny tränare för F19 Elit i hårdsatsande Ljusdals IF.

Kommer videon att vara ett väsentlig del i ditt lag?

– Ja, jag hoppas det. Men sen handlar det om vilka resurser som föreningen har.

Christoffer Bernspång är övertygad om att videoanalysen kommer att krävas av tränare i framtiden. 

– Vi har en generation spelare nu som växer upp med en vana av den rörliga bilden och de kommer ställa som krav på att få sin feedback med hjälp av rörliga bilder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista