En varg
Jakthundar i Ryssjöreviret lever farligt. Foto: Jonas Eksträmer / TT

Varg dödade jakthund i Gävleområdet

Den andra jakthunden i ordningen denna höst togs i under lördagen av varg nära Råhällan i Ryssjöreviret väster om Hagsta. Gråhunden dödades i samband med älgjakt uppger Länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin till P4 Gävleborg.

Den förra hunden dödades den 14 november och ledde till en begäran om skyddsjakt i området. Den avslogs dock av Länsstyrelsen eftersom det enligt Viltskadecenters bedömning krävs att minst fyra hundar ska angripas av varg i ett revir, för att skyddsjakt ska anses motiverad.

Vargarna i Ryssjöreviret kan alltså enligt de kriterierna inte anses vara mer skadebenägna än medelreviret. Det är inte heller ovanligt att jakthundar blir tagna av varg, konstaterar Hans Nordin.

– Det sker till och från runt om i Gävleborg. Den här hösten avviker hittills inte från det normala, säger han i en kommentar.

Älgskötselområdet i Oslättfors hävdar att hotet från vargarna riskerar att stoppa löshundsjakten, vilket skulle leda till att avskjutningsmålet för älg inte skulle uppnås och därmed också oacceptabla älgbetesskador.

Det argumentet ändrade dock alltså inte Länsstyrelsens bedömning att skyddsjakt inte är nödvändig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista