Vildsvin - en vanligare syn i Gävleborg. Foto: Matthias Schrader/Sveriges Radio
Vildsvin - en allt vanligare syn i Gävleborg. Foto: Matthias Schrader/Sveriges Radio

Hög radioaktivitet i vildsvinskött

1:34 min

I kött från älg och rådjur är radioaktiviteten efter Tjernobylkatastrofen i dag låg i Gävleborg och under det rekommenderade gränsvärdet på 1500 bequerel per kilo. Undantaget är vildsvinskött som ännu 30 år sedan kärnkraftsolyckan uppvisar mycket högre strålningsnivåer än kött från andra djur.

Jägaren Jouni Lavikkala i Furuvik utanför Gävle blev nästan chockad när den lilla vildsvinsgris han skjutit uppmätte hela 13 000 bequerel per kilo kött:

– Trots att olyckan skedde för 30 år sedan mäter vi strålning närmare 15 000 Bq i vildsvinsköttet! Vid tiden för olyckan sa ju experterna att halterna av radioaktiva cesiumisotoper skulle HALVERAS på 30 år, i stället har vi nu samma höga halter i vildsvinen som rådjuren hade då, säger han.

Med den vetskapen ser nu Jouni Lavikkala alltid till att skicka in sitt vildsvinskött för analys.

– Det gör jag, men egendomligt nog är jag ganska ensam om det. Myndigheterna verkar felaktigt tro att cesiumhalterna i vildsvin är lika låga som i rådjur och älg, men då är de på villovägar, säger han.

De höga cesiumhalterna i vildsvinskött är något av en överraskning, men det finns förklaringar till fenomenet. Det säger Pål Andersson, utredare på enheten för miljöövervakning vid Strålsäkerhetsmyndigheten:

– Just nu växer vildsvinsstammen kraftigt och sprider sig då också över de svårast drabbade nedfallsområden, där det tidigare inte funnits några vildsvin. Eftersom de dessutom bökar i marken får vildsvinen i sig mer radioaktivt cesium än andra arter, vilket gör att strålningsnivåerna blir höga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista