Vinnarna av Vi i femman 2017: Elma Fridell och Oskar Holmlund från klass 5 i Ankarsviks skola på Alnö, P4 Västernorrland.
Vinnarna av Vi i femman 2017: Elma Fridell och Oskar Holmlund från klass 5 i Ankarsviks skola på Alnö, P4 Västernorrland. Foto: Eva-Lotta Holke /SVT.

I dag avslöjas vilka skolor som tävlar i Vi i femman

44 min

På tisdagen klockan 09:30 får 200 klasser i Sverige veta att de är uttagna att tävla i Vi i femman i vår! Samtliga klassers resultat publiceras också på den här sidan.

Vi i femman är Sveriges Radios och Sveriges Televisions allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet - Sveriges största kunskapstävling.

Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963, vilket innebär att Vi i femman firade 50 år under säsongen 2013.

1970 började även SVT sända Vi i femman. Nuförtiden deltar ungefär 70 000 elever i ca 4 000 klasser på ca 2 500 skolor i hela landet i uttagningstävlingarna. Det är en hel massa tävlingssugna femteklassare det - ungefär 75 procent av alla femteklassare i Sverige!

Vi i femmans olika steg
Tävlingen pågår under nästan ett halvår och börjar med att landets alla femmor har chansen att delta i uttagningen. Därefter gör de bästa 200 klasserna upp i lokala tävlingarna i radio. Till slut koras vinnaren i Barnkanalen.

Uttagningen
Uttagningen görs genom ett TV-program som sänds onsdag 8 november i Barnkanalen kl 10.00 och därefter hela dagen till kl 23:00 på SVT Play och viifemman.se. Alla femteklasser får vara med och svara på 25 stycken 1X2-frågor. De bästa klasserna går vidare och vilka det blir avslöjas tisdag 12 december.

Lokala tävlingar radio
Åtta klasser i varje P4-område i Sverige gör upp om att bli lokala mästare under 4 veckor under januari-februari. Totalt tävlar 200 klasser i Sverige.

TV-kvalet 
De 25 lokala mästarna gör upp om fyra platser i slutfinalen i TV.

Rikstävling i TV
De fyra bästa klasserna från TV-kvalet gör upp om den slutliga segern.

Lagen
Varje klass representeras i tävlingen av två elever, den tjej och kille i klassen som fått de bästa resultaten i uttagningen. 
Om klassen bara består av tjejer eller killar få det så klart bli två tjejer eller killar i laget.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista