Kollagebild bestående av tre bilder. En man (Peter Hansson), en kartbild över Gävleborgskusten och en kvinna (Carolyn Faithfull).
Både Peter Hansson och Carolyn Faithfull tror att det kan dölja sig mycket under Gävleborgs kustvatten. Kartan visar de 21 områden som ska inventeras. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio, Kartbild från Länsstyrelsen Gävleborg

Kustinventering ska ge balans i havet

Peter Hansson, dykare: Jag kan ligga stilla i en halvtimme framför en tångruska och studera allt som simmar omkring där
1:50 min

Med nya havsinventeringsprojektet Mar Pro X vill Länsstyrelsen få en bättre bild av vad som döljer sig under ytan i Gävleborg. Något som på sikt ska leda till bättre skydd från miljöförstörelse.

– Vem vill bo vid en kust som bara är en stor soppa som luktar dåligt och inte har någon levande fisk?

Den frågan ställer sig Carolyn Faithfull som leder Länsstyrelsens projekt Mar Pro X.

12 400 hektar havsyta längs kusten ska inventeras för att få en bättre koll på vad som döljer sig under ytan.

Bland annat för att havsmiljön bättre ska kunna skyddas i framtiden.

– Vi vill inventera grunda havsvikar och djupa hårda bottnar. För att få ett bra underlag för att veta om och hitta värdefulla miljöer i Gävleborgs län, säger Carolyn Faithfull. 

Kartläggningen sker med hjälp av kameror, dykare och med sonar, för att se vilken typ av havsbotten det är och vilka växter, alger och andra naturvärden som finns.

6 stycken områden inventerades i år och resterande 15 ska undersökas nästa sommar.

En som länge arbetat med att studera Gävleborgs vattendrag är den nu pensionerade dykaren Peter Hansson.

 – Skaffar man kunskap så har man bättre underlag för att bestämma sig för vilka områden som ska skyddas. Bland annat med marina naturreservat, säger han. 

Mar Pro X är också tänkt att öka medvetenheten hos Gävleborgarna om hur havet kan användas. Och Peter Hansson tycker det finns mycket att uppleva för länsborna i deras egna kustvatten.

Både ovan eller med dykartuber under det.

– Jag kan ligga stilla i en halvtimme framför en tångruska och studera alla kräftdjur och småfisk som simmar omkring där. Det är fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".