Susanne Andersson vid dörren till akutrum på Gävle Sjukhus.
Susanne Andersson ser positivt på att det lugnar ner sig på akutmottagningen. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

Onödiga akutbesök minskar i Gävle

Susanne Andersson, vårdenhetschef: Jag tror att människor är så stressade i det här samhället och skyndar sig och då är det akuten som gälle
0:58 min

Antalet personer som i onödan vänder sig till akuten i Gävle när dom behöver vård, fortsätter att minska.

För två år sedan infördes en särskild tjänst på akuten i Gävle, kallad spot-checksköterska, med uppgiften att snabbt kunna sålla bland vårdsökarna som inte behöver akutvård. Resultat märktes redan första året, och det fortsätter att minska sen 1 september i år.

Susanne Andersson, vårdenhetschef på akutmottagningen i Gävle ser positivt på utvecklingen.

– 11 procent fler av patienterna har kommit till rätt vårdnivå - och det är inte akutsjukvården, utan primärvården. Eller att man får egenvård. Mer eller mindre alla akutmottagningar i Sverige ökar sitt patientuttag varje år, men vi minskar. Från samma period förra året har vi minskat med ungefär 2500-3000 patienter, säger hon.

Varför går vårdsökarna till akutmottagningen direkt?

– Jag tror att människor är så stressade i det här samhället och skyndar sig och då är det akuten som gäller. Men då får man träffa spot-checksköterskorna som gör en bedömning så att man hamnar på rätt vårdnivå, säger Susanne Andersson.

Har ni sett någon negativ konsekvens av patientsållningen? 

– Hittills under de här två åren har vi inte sett någon avvikelse som det kallas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".