Andreas Ericsson är ordförande för X-cons Gävleborg som håller Gävlebocken sällskap i år.
Andreas Ericsson är ordförande för X-cons Gävleborg som håller Gävlebocken sällskap i år. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio

X-cons håller Gävlebocken sällskap

1:29 min

I år har Gävlebocken extra bra skydd. För förutom vaktbolaget som Gävle kommun anlitar så håller också föreningen X-cons Gävleborg bocken sällskap på Slottstorget.

Den ideella organisationen X-cons Gävleborg, där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället, nystartade i september i år. För att få folk att få upp ögonen för föreningen kontaktade de Gävle kommun med förslaget om att de skulle hålla Gävlebocken sällskap på Slottstorget i år. De är i bussen och tältet på Slottstorget dygnet runt.

– Vi håller koll på bocken och vandrar runt här. Och vi som har ett kriminellt förflutet känner igen folk på stilen, om det är någon som tänker göra något mot bocken så ser vi det rätt tidigt, säger Andreas Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista