Niklas Folkegård, P4 Gävleborgs länskorrespondent, framför P4 Gävleborg- loggan.
Niklas Folkegård är satiriker och krönikör. Foto: Martin Svensson / P4 Gävleborg

Belse förstört – av tunga fjät

Natten började rusa runt gården med tunga och vårdslösa fjät, ta selfies med blixt och knacka på rutorna till stuvan.
3:20 min

Natten har gått med tunga fjät genom Belse och de tunga fjäten har förstört allt i sin väg. Folk i Belse är i chock.

Jag befinner mig i Belse i närheten av Kilafors. Förödelsen i Belse är omfattande. Det är hål igatorna. Gräsmattor och rabatter är upprivna. En stolpe med en brevlåda står snett. Folk i Belse är i chock.

Det visade sig att Natten går tunga fjät var en varning.

Folk i Belse har gått omkring i flera veckor och sjungit den där sången om natten som går de tunga fjäten. De trodde att det var en nonsenstext. Att Arvid Rosén som skrivit texten kanske hade feber den där dan. Eller att han satt på en stökig krog och ringde in texten över en dålig telefonlinje till sin förvirrade sekreterare.

Fjät betyder tydligen steg men Belseborna antog att det var en efterkonstruktion från Arvid. Om folk vill säga steg så säger de ju steg, inte fjät. Vem har ens hört talas om fjät i andra sammanhang? Att nån idrottare hoppar trefjät? Att man spelar för hög musik och måste byta slutfjät på förstärkaren. Gå med fjäträknare för att man vill tappa några kilon och ha en fjätlös dimmer till vardagsrumslampan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".