Efter årsskiftet tar Christian Fagerhov steget upp som fotbollsutbildare på förbundsnivå tillsammans med Pernilla Karlsson.
Efter årsskiftet tar Christian Fagerhov steget upp som fotbollsutbildare på förbundsnivå tillsammans med Pernilla Karlsson. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Ledare från Hälsingland blir nationella fotbollsutbildare

Fagerhov: Det känns jättespännande
1:05 min

Två tränarprofiler i Hälsingland tar nu steget upp i karriären och blir utbildare på förbundsnivå. Det handlar om Christian Fagerhov från Edsbyn och Pernilla Karlsson från Bergsjö.

Okej för att det finns lysande undantag som Tomas Brolin, Petter Hansson och Jenny Hjohlman. Men Hälsingland har haft svårt att producera spelare för den högsta nivån.

Men hopp om en bättre framtid finns när en ny generation ledare nu satt sådana avtryck att Svenska Fotbollförbundet valt att anställa dem som nationella fotbollsutbildare.
Det är alltså Pernilla Karlsson från Bergsjö och Christian Fagerhov från Edsbyn som börjar sina tjänster efter årsskiftet.

– Vi är åtta stycken i Sverige som fått chansen. Det innefattar både tränarutbildning, ledarutbildning och spelarutbildning. Det är ganska brett och känns jättespännande, säger Fagerhov.

Christian Fagerhov har skapat sig ett namn i Fotbollssverige genom ett helt nytt synsätt för att utbilda spelare och ledare som kallas Hälsingemodellen. Han är också ledare för P16-landslaget. Pernilla Karlsson arbetar nu på fotbollsgymnasiet i Hudiksvall och har också hon varit med som ledare i ungdomslandslag.

I sitt nya jobb blir Pernilla Karlsson ansvarig för region Medelpad, Jämtland/Härjedalen och Ångermanland.
Christian Fagerhov gör nu sin sista arbetsvecka på Hälsinglands Fotbollförbund, men försvinner inte helt eftersom Hälsingland finns med i hans nya region tillsammans med Dalarna, Gästrikland och Uppland.

Men hur ska då fotbollen lyfta i distriktet?

– Fler bra utbildade ledare, ett tillåtande klimat på ungdomssidan och att vi fortsätter att ta in influenser utifrån och jobbar hårt, säger Christian Fagerhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".