Anna-Maria Berggren driver blomsterbutik i Ockelbo och hon säger att det nu blir svårare att få tag på växel.
1 av 4
Anna-Maria Berggren driver blomsterbutik i Ockelbo och hon säger att det nu blir svårare att få tag på växel när banken slopar kontanterna. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Evelina Forsberg och Marianne Berglund.
2 av 4
Evelina Forsberg och Marianne Berglund. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Gunn Fornes Hammarström vill ha en bank på orten att rådfråga.
3 av 4
Gunn Fornes Hammarström vill ha en bank på orten att rådfråga. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Kristina Lindberg har inte så stort behov av en bank utan har anpassat sig.
4 av 4
Kristina Lindberg har inte så stort behov av en bank utan har anpassat sig. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Fler bankkontor slopar kontanthanteringen

1:39 min

Även tätorter som Ockelbo och Hofors saknar nu en bank där det går att ta ut eller sätta in kontanter konstaterar Länsstyrelsen.

Landets Länsstyrelser som har uppdraget att bevaka de grundläggande betaltjänsterna konstaterar att kontantanvändningen fortsätter att minska till förmån för digitala betaltjänstlösningar. Bankkontor runt om i landet avvecklas, begränsar sina öppettider eller upphör med kontanthantering över disk. Hur stort behov företag har av en bank varierar.

– Det är inte så stort behov. Man har ju anpassat sig, säger Kristina Lindberg som driver skoaffär i Ockelbo.

– Jag vill gärna ha en bank att kunna springa in till och rådfråga, säger Gunn Fornes Hammarström som driver handarbetsaffär i Ockelbo.

Visserligen betalar merparten av kunder med kort, men de kontanter som kommer in ska ju in på bankkonto. Att sätta in dagskassan via en servicebox har blivit dyrare eftersom det uppdraget nu utförs av värdetransportbolag. 

– Vi har gjort en egen lösning eftersom vi inte vill betala för att lämna iväg pengar så vi har en uppgörelse med Coop här i Kungsgården, säger Marianne Berglund som driver café och bageri i Kungsgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista