Camilla Dal är kulturskribent och har tidigare dokumenterat Gävles gamla hus när dom gått mot sin grav.
1 av 4
Camilla Dal är kulturskribent och har tidigare dokumenterat Gävles gamla hus när dom gått mot sin grav. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Huset på öster med vit panel och spräckta rutor
2 av 4
Huset har stått på Norra fiskaregatan sen slutet av förra sekelskiftet. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Bilden visar hur alger har börjat växa på det vita staketet vid huset
3 av 4
Dom privatpersoner som länge ägt huset har tidigare inte velat sälja när Gävle kommun trykt på och lämnat anbud. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
En bild på den järngrind som är låst framför huset
4 av 4
Försäljningen har upprört på sociala medier och skapat en oro för att huset nu kanske kommer att rivas. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Det sista minnet från gamla Öster är nu sålt – framtiden för huset är oviss

Camilla Dal, kulturskribent: Nu är det slut för det här huset tänkte jag
1:41 min

Under Torsdagen blev det känt att den gamla 1800-tals villan som ligger intill Staketleden i Gävle har sålt till Gävle kommun.

Försäljningen har upprört på sociala medier och skapat en oro för att huset nu kanske kommer att rivas. Camilla Dal är kulturskribent och har tidigare dokumenterat Gävles gamla hus när dom gått mot sin grav.

– Nu är det slut för det här huset tänkte jag när jag fick höra om försäljningen, nu är husets saga an.

Huset har stått på Norra fiskaregatan sen slutet av förra sekelskiftet. Det sista huset på öster - som med sin en gång vita, men nu alg-gröna rätpanel påminner om en tid innan flerfamiljshus i tegel och tung industritrafik fanns i området.

Dom privatpersoner som länge ägt huset har tidigare inte velat sälja när Gävle kommun trykt på och lämnat anbud.
Men idag blev det klart att huset nu sålts till kommunen för 2.7 miljoner.

Det är ju tragiskt för en stad att förlora kontakten med sin historia

Vad kommunen nu kommer göra med huset är ännu inte känt. Men Camilla Dal misstänker att det kommer falla offer för rivning. Som många andra gamla hus runt om i landet.

– Det känns som det kommit en ny våg av rivningar när det ska bli flashigare i städerna och allt ska exploateras, säger Camilla Dal.

Men varför behålla ett gammal hus då på bekostnad av utvecklingen?

– Det är väl klart att en stad måste utvecklas men samtidigt är det ju tragiskt för en stad att förlora kontakten med sin historia och inte bevara ett ända hus från en anrik miljö, säger kulturskribenten Camilla Dal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".