Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer.
1 av 2
Avgiften för att göra cellprov slopas i januari 2018. Foto: Isabell Höjman/TT
Bengt Andrae
2 av 2
Bengt Andrae är överläkare vid kvinnokliniken i Gävle. Foto: Hedda Berglund

Nu blir det gratis att göra cellprov – ska öka antalet kvinnor som testar sig

1:30 min

Efter årsskiftet blir gynekologisk cellprovtagning gratis för alla kvinnor för att förebygga livmoderhalscancer. Bengt Andrae, överläkare vid kvinnokliniken i Gävle, tror att den slopade avgiften kommer att göra att fler kvinnor går på cellprovtagningen.

Sedan regelbundna cellprovtagningar, så kallat screeningprogram, introducerades i Sverige på 1960-talet har förekomsten av livmoderhalscancer halverats.

Men trots cellprovtagningens klart bevisade effektivitet går inte alla kvinnor på sina cellprovtagningar. Enligt data från Nationellt kvalitetsregister för Cervixcancerpreventions årsrapport 2017, NKCx, avstår exempelvis drygt tio procent av alla kvinnor mellan 23 och 60 år i Gävleborg från att ta ett prov. Enligt Bengt Andrae, överläkare vid kvinnokliniken i Gävle, beror det här bland annat på okunskap.

– Folk har helt enkelt inte förstått hur bra det här är, säger Bengt Andrae.

Men i och med den snart slopade avgiften tror Bengt Andrae att det kommer bli lättare att få med de som idag väljer att inte gå på sina cellprovtagningar av anledningar som att de exempelvis inte tycker att det är viktigt.

Och det tror också flera kvinnor, bland annat Eva Edbom i Gävle.

– Att få en kallelse det är ju i alla fall någonting som får en att komma iväg, de flesta i alla fall, och då kan ju ingen skylla på ekonomin om det är gratis, säger Eva Edbom.

Efter årsskiftet blir gynekologisk cellprovtagning gratis för alla kvinnor. Beslutet är en del av den budgetöverenskommelse som regeringen slutit med Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista