högskoleprov.
1 av 2
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.
Ylva Fältholm är rektor för Högskolan i Gävle.
2 av 2
Ylva Fältholm är nytillträdd rektor för Högskolan i Gävle. Foto: Linnea Lindberg.

Rektor: Så ska Gävleborgarna bli bättre på högskoleprovet

1:03 min

Gävleborg och lärosätet Högskolan i Gävle har återigen levererat landets sämsta resultat på högskoleprovet. Enligt rektorn Ylva Fältholm finns det inga snabba lösningar.

– Högskolan har ju en väldigt viktig roll när det gäller att öka utbildningsnivån i länet, och det har också skett sedan högskolan startade för 40 år sedan, då andelen av befolkningen i Gävleborg som har högre utbildning var bara några få procentenheter, vilket nu snart är uppe i 20 procent, och det här har ju tagit flera decennier, säger Högskolan i Gävles nytillträdde rektor Ylva Fältholm.

Hon berättar att man på högskolan jobbar 365 dagar om året med att öka utbildningsnivån, bland annat genom att attrahera studenter från andra län.

– Ungefär 50 procent av de som går på våra utbildningar kommer inte från Gävleborgs län, och flera av dem stannar ju kvar i länet och får arbete här och bidrar på så sätt till att öka utbildningsnivån. Så jag tror faktiskt att det här är ganska långa processer som vi måste låta få ta tid, säger Ylva Fältholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista