Om ett par år kan det även bli kvinnliga domare i herrmatcherna.
1 av 2
Om ett par år kan det även bli kvinnliga domare i herrmatcherna. Foto: Jessica Gow/TT
Thomas Borgström utanför ditt jobb i Falun
2 av 2
Thomas Borgström, utbildningsansvarig i bandyförbundets domarkommitté. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Domarkåren i bandy ska bli mer jämställd

1:28 min

Den svenska bandydomarkåren ska bli mer jämställd och förhoppningen är att kvinnliga domare även ska döma herrmatcher i framtiden.

Thomas Borgström är utbildningsansvarig i bandyförbundets domarkommitté:

– Förhoppningen är att vi har damdomare som dömer herr-elitserien tids nog. Kanske inte det här året, kanske inte nästa, men sen är de nog med och konkurrerar, säger han.

Målsättningen är att få fram 25 stycken kvinnliga domare och att alla dammatcher framöver ska dömas av damer. Men än så länge har de inte riktigt nåt fram till målet, även om det ser lovande ut för framtiden.

– Under föregående säsong hade vi fem stycken som dömde högsta serien. Men vi har nog utbildat tio till femton damdomare, så vi nådde inte hela vägen fram förra året men vi har planterat otroligt många frön, säger Thomas Borgström.

Varför gör ni det här?

– Vi vill ju få fler kvinnor att vara aktiva i sporten. Det handlar inte bara om att män ska döma män utan det handlar även om att damer ska döma män tids nog, säger Thomas Borgström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista