Stängd gynavdelning upprör cancerdrabbade Gyncancerföreningen Fjärilen
Gyncancerföreningen Fjärilen tycker att det är oacceptabelt att gynavdelningarna håller stängt. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson/Sveriges radio / Isabell Höjman/TT

Stängd gynavdelning upprör cancerdrabbade

2:39 min

Under julhelgen har gynavdelningen på Hudiksvalls sjukhus stängt – och Gävles gynavdelning har stängt över nyårshelgen. Det är oacceptabelt, anser Gyncancerföreningen Fjärilen.

– Det är helt oacceptabelt att låta sjuka människor resa så långt, säger Maja Hemström, ordförande i Gyncancerföreningen Fjärilen.

– Det drabbar gyncancerpatienter framförallt, särskilt man går på cellgifter. Då är man väldigt infektionskänslig.

Ulla Wahlman, kassör i föreningen Fjärilen, oroar sig för att människor ska falla melllan stolarna och utsättas för onödiga risker om de behöver vård under julhelgerna. 

– Hur ska efterbehandlingen bli? Blir man akut sjuk är det inte roligt att åka 13 mil för att få tag på en läkare, säger hon. 

I ett mejlsvar till P4 Gävleborg, svarar Regionen att stängningen beror på att de ska få schemat att gå runt och att personalen ska få ha julledigt. 

Men det tycker inte Maja Hemström och Ulla Wahlman låter rimligt. 

– Det är ingen personalbrist i Gävle just nu vad jag har förstått, säger Ulla Wahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista