Niklas Folkegård, P4 Gävleborgs länskorrespondent, framför P4 Gävleborg- loggan.
Niklas Folkegård är satiriker och krönikör. Foto: Martin Svensson / P4 Gävleborg
Krönika: Niklas Folkegård

Turritualen i Yg

"Om de bara får turen att vända här i Yg så kommer de att få alla rätt på högskoleprovet"
3:41 min

Gävleborgarna är sämst i Sverige på högskoleprovet. Folk kryssar fel, missar rutorna och glömmer att fylla i sitt namn. Värst är folk från Yg. De gör andra symboler istället för kryss, eller så äter de upp blanketten.

I förra veckan berättade P4 Gävleborg om högskoleprovet. Högskoleprovet är en väldigt lång och krånglig blankett som ska fyllas i två gånger per år.

De ska sätta ett antal kryss på rätt ställe. Den
som lyckas kryssa i blanketten på rätt sätt får gå på högskola, för då bedöms man ha förmåga att förstå alla de blanketter som ska fyllas i för att man ska få lämna högskolan.

P4 Gävleborg intervjuade rektorn för Högskolan i Gävle, som meddelade att hon jobbar hårt för att fler ska klara högskoleprovet. Främst genom att locka hit studenter från andra regioner än
Gävleborg.

Bland de Gävleborgare som P4 Gävleborg pratat med är en sak viktig för den som vill klara högskoleprovet. Man ska ha tur. Det här har de tagit fasta på i Yg. Om de bara får turen att vända här i Yg så kommer de att få alla rätt på högskoleprovet. Det blir starten på nåt helt nytt! Yg-borna kommer in på prestigefyllda utbildningar. Efter återkommande tur på alla tentor och lyckosamt formulerade doktorsavhandlingar kommer Yg att bli Sveriges
intellektuella nav och kan finansiera hela bygden med alla nobelpriser och forskningsstipendier som kommer att regna in över Yg.

För Yg-borna framstod det hela som en genial plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".