I oktober i år hade det kommit in fler klagomål mot äldreomsorgen i länet än under hela 2016.
I oktober i år hade det kommit in fler klagomål mot äldreomsorgen i länet än under hela 2016. Foto: Pontus Lundahl/Jessica Gow/TT.

Fler klagomål mot äldreomsorgen under 2017

1:21 min

Anmälningarna till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, har nästan fördubblats i Gävleborg och omkringliggande län sedan 2010.

I oktober i år hade 21 anmälningar om Gävleborgs län och Älvkarleby kommit in till Ivo – lika många som under hela förra året.

Vanligast är klagomål riktade mot hemtjänsten. Det handlar om allt från dåligt bemötande från personal till rena vårdskador. Det ord som förekommer oftast i anmälningarna är ordet "stöld" följt av "ensam" och "rädd". 

Torsten Pettersson är ordförande för pensionärernas riksorganisation PRO:s Gävleborgsdistrikt, och han oroas över klagomålen mot hemtjänsten. 

– Jag tycker det är beklagligt. Särskilt i och med att man har drivit det dit; att människor ska bo hemma så länge som möjligt och ha hemtjänst. Då är det illa att det inte fungerar, säger han.

Men Torsten Pettersson vill inte tolka siffrorna alltför dystert och är samtidigt optimistisk.

– Det sker ju otroligt många hemtjänstinsatser i Gävleborgs län. Tänker man så, så är kanske 21 fall ganska lite ändå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista