Buss bärgas av bilbärgare på asfalterad väg
Bussen från olyckan bogseras bort från olycksplatsen. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Teknisk undersökning av olycksbuss klar – förhör väntar chauffören

2:08 min

Den tekniska undersökningen av bussen efter bussolyckan på E 45:an mellan Sveg och Fågelsjö i början av april där tre skolungdomar omkom och över 20 ungdomar skadades är färdig.

Kammaråklagare Mikael Bäckström, som håller i förundersökningen, meddelade på tisdagsförmiddagen att den tekniska undersökningen av bussen är färdig och att kompletterande förhör nu ska hållas med busschauffören.

– Den tekniska undersökningen av bussen har varit omfattande. Det är ett gediget arbete som bedrivits mellan polisens tekniker och haverikommissionen där man har så långt det bara är möjligt försökt gå till botten med vad som orsakat olyckan och då har man verkligen undersökt alla möjliga hypoteser, säger Mikael Bäckström till P4 Jämtland.

Varför vill ni höra busschauffören igen?
– Busschauffören har inledningsvis lämnat vissa uppgifter och en förklaring till olyckan och hur han upplever hur händelseförloppet gått till. Vi har nu gjort en undersökning av olycksplatsen och undersökt bussen och vi vill då höra honom mot de resultat vi har fått fram i undersökningarna, säger Mikael Bäckström.

Han vill i nuläget inte gå in på resultaten av den tekniska undersökningen. Nu väntar ett förhör med busschauffören efter årsskiftet och Mikael Bäckström bedömer att förundersökningen kommer vara färdig när förhör med busschauffören har gjorts.

Kommer du väcka åtal?
– Det kan jag inte svara på i nuläget. Först när jag har ett färdigt utredningsmaterial kommer jag ta ställning till det och fatta beslut i åtalsfrågan, säger Mikael Bäckström.

När kommer det beslutet?
– Som läget ser ut just nu så kommer det komma under januari månad.

Det var i början av april 2017 som en buss välte strax söder om Sveg, i höjd med Siksjön. Tre skolungdomar omkom och över 20 ungdomar skadades.

Busschauffören är sedan tidigare misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

– De misstankarna är oförändrade och har varken förstärkts eller försvagats, säger Mikael Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista