Sandviken tvångsomhändertagande demonstration
Fallet med den tvångsomhändertagna 5-åringen har engagerat Sandvikenborna. Förra vintern demonstrerade hundratals mot Socialnämndens agerande. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

IVO kritiserar Socialnämnden i Sandviken

1:16 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar socialnämnden i Sandviken för tre fel vid tvångsomhändertagandet av en 5-årig flicka hösten 2016.

Flickan omhändertogs när hon på förskolan berättade att hon blivit slagen hemma och även hennes två äldre syskon placerades omedelbart i jourhem.

Det IVO slår ner på är bland annat att flickans föräldrar och syskon efter omhändertagandet bara fick besöka henne på familjehemmet ett par timmar varannan vecka.

En sådan begränsning kan enligt rättspraxis bara Socialnämndens ordförande ta beslut om, men enligt IVO var det i stället en chef vid socialtjänsten i Sandviken som på eget bevåg införde den umgängesbegränsningen.

Vid de övervakade besöken fick flickan dessutom inte tala sitt modersmål kurdiska med sina föräldrar och syskon. Bara svenska var tillåtet och familjen nekades tolkhjälp, både vid umgänget och vid flera möten med socialtjänsten.

Även där har socialnämnden brustit anser IVO, eftersom språkförbudet inte tagits på ett lagligt sätt och därmed varit möjligt att överklaga.

Allvarligt är också att flickans två äldre syskon for så illa på sitt jourhem att IVO tycker att socialnämnden omedelbart skulle ha utrett om de behövde skyddas från jourhemsföräldrarna. Socialnämnden överlät i stället det ansvaret till skolan, vilket IVO anser var fel.

Nämnden borde ha inspekterat förhållandena på jourhemmet, menar IVO, i stället för att bara låta skolans personal tvinga in de gråtande barnen i taxin som efter skoldagarna tog dem dit.

Inspektionen för vård och omsorg kräver nu att Socialnämnden i Sandviken säkerställer att sådana här missar inte sker igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista