Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), säger att kontinuiteten på chefssidan är så pass god att Söderhamn klarar tappet i koncernledningen.
Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S). Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Möte i Söderhamn om Migrationsverkets flytt

Kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S): Vi vill följa informationen väldigt nära, för att själva kunna planera kommande förändringar
1:00 min

I dag hölls ett möte i Söderhamn om Migrationsverkets beslut att lägga ner majoriteten av verksamheten i Gävleborg.

Med på mötet var bland andra landshövding Per Bill och Migrationsverkets regionchef Magnus Önnestig.

Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) var den som kallade till mötet.

– Vi har fortfarande många asylsökande i vår kommun och om ett beslut tas så får det här verkningar mot våra kommunala verksamheter. Vi vill följa informationen väldigt nära, för att själva kunna planera förändringar som kommer när de kommer, säger han.

I slutet av november blev det klart att Migrationsverkets verksamheter i Gävle och Söderhamn ska läggas ned på grund av minskat antal asylsökande.

I Gävle berörs cirka 120 anställda av nedläggningen. I Söderhamn berörs cirka 20 anställda. Den enda av Migrationsverkets verksamheter som blir kvar i Gävleborg är förvaret i Gävle.

När det definitiva beslutet kommer tas vet inte Sven-Erik Lindestam, men desto tidigare han får veta, desto bättre, tycker han.

– Vi skulle behöva ha så lång framförhållning som möjligt, inte minst för att kunna ställa om våra skolor och förskolor, men också för att kunna ha en plan för de lägenheter som frigörs. Ju längre framförhållning desto bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".