Helikopter släpper vatten över skogsbranden i Västmanland. Foto: TT
1 av 3
Skogsbranden i Västmanland 2014 satte samordningen av räddningstjänsterna på prov. Foto: TT
bussolyckan Sveg
2 av 3
Bussolyckan på E45 i april krävde också gemensamma räddningsatser från flera län. Foto: Nisse Schmidt/TT
Nestor Wallberg, chef för Gästriklands Räddningstjänstförbund
3 av 3
Gästrike Räddningstjänst anser att en länsgemensam ledningscentral i Gävle skulle kunna sköta länssamordningen vid stora olyckor. Foto: Tomas Groop/ P4 Gävleborg

Olyckorna har inga länsgränser – räddningsledning måste samordnas

2:56 min

För att få till ett bättre samarbete mellan räddningstjänsterna erbjuder nu Gästriklands räddningstjänstförbund stöd till Dalarna och Hälsingland vid större olyckor som berör flera län.

Räddningstjänsterna i Gästrikland, Dalarna och Södra Hälsingland behöver samarbeta bättre.

Det anser Nestor Wallberg, chef för Gästriklands räddningstjänstförbund som nu erbjuder ledningsstöd till Dalarna och Hälsingland vid större olyckor som berör flera län.

Vad som kommer att inträffa vet förstås ingen, bara att stora olyckor som kräver insatser av flera län KOMMER att ske. Det är helt säkert, säger Nestor Wallberg:

– För oss är det ett faktum – olyckor har inga länsgränser! Och stora olyckor som branden i Västmanland visar att det just är räddningsfunktionen "larm och ledning" som inte fungerar så bra vid sådana länsöverskridande olyckor säger han.

Även utredarna av den gigantiska skogsbranden i Västmanland 2014 slog fast att dålig samordning och svårigheter att få en tidig bild av läget bidrog till att branden blev så omfattande som den blev.

Den svåra bussolyckan på E45 norr om Orsa i våras kan tjäna som ännu ett exempel på olyckor som satt samordningen av Gästriklands, Dalarnas och Hälsinglands räddningstjänster på prov.

Sådan samordning är Gästriklands specialitet och när ett Trygghetens Hus med ledningscentral nu byggs i Gävle skulle också Dalarna och Hälsinglands styrkor kunna skötas från Gävle, anser Nestor Wallberg.

– Gästrike Räddningstjänst har redan utvecklat sådant så kallat "bakre ledningsstöd". Vi har ambitionerna och snart också "trygghetens Hus", så självklart skulle den kompetensen kunna utnyttjas i ett större område, säger han.

Förslaget att just Gävle ska bestämma när den länsövergripande olyckan är framme är kanske känsligt, men enligt Nestor Wallberg ger det andra räddningstjänstförbund andrum att utveckla det DE är riktigt bra på. Sedan kan man ju byta tjänster.

– Vi är bra på ledning, Dalarna på utbildning. Om vi samarbetar kan vi ge och ta av varandra, säger han.

Räddningstjänstförbundet Dala Mitts chef Leif Andersson är inte alls kallsinnig till Gästrikarnas närmanden – även regeringen kräver nämligen just nu effektivare insatser vid stora, gränsöverskridande olyckor. Han tycker att förslaget är intressant under vissa förutsättningar.

– Det KAN vara en bra idé. Men samtidigt bygger just nu SOS-alarm i Falun ut kraftigt och självklart ser vi helst att vår primära ledningscentral får plats där. SOS ligger ju redan i vårt hus i Falun, säger Leif Andersson.

Daglig räddningsverksamhet vill alltså Dala Mitt ha fortsatt ansvar för, men det utesluter inte ett utvecklat samarbete med ledningscentralen i Gävle, understryker Leif Andersson.

– Vid stora olyckor är det inte säkert att det räcker med EN ledningscentral. I sådana situationer blir det högst aktuellt att samverka med Gävleborg, säger han.

Det är säkrast att ha både hängslen och livrem, menar du?

– Precis! Så är det, konstaterar Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista