Monument över Nobel
1 av 2
I Sankt Petersburg finns ett monument över Alfred Nobel, på platsen där gävlefödde Immanuel Nobel lät bygga sig ett hem på 1840-talet. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart
Hus i Sankt Petersburg
2 av 2
Detta hus i Sankt Petersburg kan, om än starkt förändrat, vara det som familjen Nobel bodde i på 1840-talet. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart
Serie om Alfred Nobel

Del ett: Alfred Nobels pappa kom från Gävle

En lång och krokig väg till Nobelpriset
8:12 min

Alfred Nobels farfar var läkare på Gävle sjukhus och Alfreds pappa flydde från Gävle efter att ha ett hot om fängelse hängande över sig.

Släkten Nobel (Nobelius) flyttade till Gävle på 1700-talet. Den mest kände gävlefödde familjemedlemmen var uppfinnaren Immanuel Nobel (d.y.) som i mer än 20 år var storföretagare i Sankt Petersburg i Ryssland.

Alfred Nobels far Immanuel Nobel d.ä. var född 1757 och hette då Immanuel Nobelius. År 1785 lät han förkorta efternamnet till Nobel.

Denne Immanuel var född i Uppsala och han var läkare och arbetade bland annat i sin hemstad innan han kom till Gävle år 1800.

I Gävle bodde redan Immanuels bror, garvaren Olof Nobelius och dennes familj.

När Immanuel kom till Gävle var han änkling med två små barn. I Gävle gifte han sig med Britta Ahlberg (1770-1823), farmor till Alfred Nobel.

 Gjorde port till kungen

Brittas och Immanuels första barn döptes också till Immanuel och han var född 1801. Immanuel var en begåvad och kreativ ung man som blanf annat sägs ha konstruerat den stiliga äreport som byggdes vid Gustavsbro i Gävle när kung Karl XIV Johan skulle komma på besök i staden 1819. Men samma år lämnade Immanuel Nobel d.y. sin hemstad och for till Stockholm för att gå på Konstakademien.

 Tvingades fly

Så småningom gifte sig den unge Immanuel sig med Andriette Ahlsell (1803-89). De får fyra pojkar som når vuxen ålder, nämligen Robert, Ludvig, Alfred och Emil.

Men även om Immanuel var duktig och begåvad var han inte så bra på pengar. Han drog på sig stora skulder och för att undvika att hamna på gäldstuga (ett slags fängelse) flydde Immanuel från Sverige år 1837. Han vistades först ett år i Åbo i Finland men kom sedan till Rysslands huvudstad Sankt Petersburg där han i mer än 20 år drev företag med många anställda.

 Familj som splittras och återförenas

Kvar i Stockholm var resten av familjen. Under åren närmast efter att Immanuel lämnat Sverige hade Alfred Nobel, hans syskon och mor det ganska svårt på många sätt. De hade ont om pengar, fick flytta flera gånger och pojkarna fick genom arbete av olika slag bidra till hushållskassan.

Men 1842 skrev Immanuel Nobel från Sankt Petersburg hem till sin familj i Stockholm att de kunde komma över till Ryssland. Han hade tjänat pengar på tillverkning av minor till den ryska militären och Sankt Petersburg skulle bli familjens nya hemstad. Alfred Nobel var nio år gammal när han lämnade Sverige. Hans farfar, doktor Immanuel Nobel i Gävle var då död sen ett par år tillbaka och Alfreds farmor, Britta, dog redan 1823.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".