Eckhardt Opitz, tysk historiker
1 av 3
Eckhardt Opitz är tysk historiker och har bland annat studerat hur dynamiten upptäcktes år 1866. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart.
I Krümmel vid floden Elbe, strax utanför Hamburg
2 av 3
I Krümmel vid floden Elbe, strax utanför Hamburg i Tyskland, uppfanns eller upptäcktes dynamiten år 1866. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart
Heleneborgs malmgård Stockholm
3 av 3
På Heleneborgs malmgård i Stockholm bodde familjen Nobel på 1860-talet och där inträffade även den ”nobelska smällen” 1864. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart.
Serie om Alfred Nobel

Del två: Nobel gjorde det säkrare att spränga

8:00 min

Till en början var poesi och kultur Alfred Nobels intresse. Men snart var det "sprängolja" som upptog hans värld.

Alfred Nobel var i 30-årsåldern då han på allvar började experimentera med nitroglycerin och några år senare hade han, genom uppfinningen av dynamit, gjort den livsfarliga sprängvätskan säkrare.

 Under sin uppväxt i Sankt Petersburg undervisades Alfred Nobel och hans bröder främst i hemmet av privatlärare. Den gävlefödde uppfinnaren och entreprenören Immanuel Nobel hade kommit sig upp i tillvaron och hade på 1840- och 50-talen gott om pengar.

En av Alfreds lärare är den kemiprofessorn Nikolaj Zinin (1812-80) och 1853 visade han Alfred och hans far en mycket kraftfull och farlig vätska kallad nitroglycerin, som en italiensk kemist vid namn Sobrero upptäckt några år tidigare.

 Poesiintresserad

Men det dröjer åtskilliga år innan Alfred Nobel själv börjar experimentera med nitroglycerin. I sin ungdom är Alfred mer intresserad av poesi och filosofi än av teknik och vetenskap. Först efter att hans far Immanuels företag gjorde konkurs i slutet av 1850-talet byter han inriktning och i början av 1860-talet blir Alfred allt mer fokuserad på att behärska och kommersialisera nitroglycerin, vilken han marknadsförde som sprängolja.

 Den stora smällen

Efter konkursen i Ryssland återvände Alfreds far Immanuel till Sverige år 1859. Efter några år flyttade även Alfred tillbaka till sitt hemland där familjen bodde några år på Heleneborgs malmgård på Söder i Stockholm. Där arbetade Alfred tillsammans med sin pappa och sin lillebror Emil med att försöka få kontroll på nitroglycerin så de kunde sälja och tjäna pengar på kemikalien.

Men 1864 inträffade en katastrof i laboratoriet på Heleneborg. En enorm explosion dödade flera personer, bland dem den yngste brodern Nobel, Emil.

 Flyttar till Tyskland

Men Alfred Nobel lät sig inte nedslås av tragedin och motgångarna utan bildade ett bolag för tillverkning av nitroglycerin och byggde världens första nitroglycerinfabrik i Vinterviken, strax utanför den svenska huvudstaden.

Själv flyttade Nobel ungefär samtidigt till den lilla platsen Krümmel i Tyskland, strax utanför Hamburg. Där grundade Alfred sin första fabrik utanför Sverige ­ ­– han ville till varje pris komma ut med sprängoljan på de stora marknaderna ute i världen.

 Äntligen – dynamit!

Men att tillverka, transportera och använda det flytande nitroglycerinet var fortfarande livsfarligt och i mitten på 1860-talet omkom många personer i olika slags olyckor orsakade av nitroglycerin. Alfred Nobel var hårt pressad att göra den instabila sprängoljan säkrare. Och på hösten 1866 kom lösningen, att låta kiselgur (en slags jordart) absorbera sprängolja. För då bildades en sprängdeg som är mycket stabilare att hantera men som sprängämne fortfarande mycket kraftfullt. Alfred Nobel uppfann också en tändare till sprängdegen och i slutet av 1860-talet patenterade han den nya produkten, dynamit, i en lång rad länder. Dynamiten blev en succé och Alfred Nobel blev snabbt en mycket förmögen man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista