Villa vid Medelhavet
1 av 2
Till denna villa vid Medelhavet i Sanremo flyttade Alfred Nobel 1891. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart
Alfred skapade laboratorier
2 av 2
Alfred Nobel organiserade laboratorier på alla platser där han bodde. Hans laboratoriebyggnad vid Björkborn i Karlskoga finns kvar och har återställts till hur man tror det såg ut på Nobels tid. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart
Serie om Alfred Nobel

Del tre: Den ensamme världsmannen Alfred

6:11 min

Tack vare dynamiten skapade sig Alfred Nobel en förmögenhet. Men han förblev ensam och hittade aldrig kärleken.

Efter genombrottet med dynamiten på 1860-talet blir Alfred en av Europas rikaste män. Men trots framgångarna är han ensam och olycklig.

 År 1872 köpte Alfred Nobel en fin villa i ett elegant område i Paris utkanter. Han var då 39 år och hade kanske fortfarande hopp om att utöver ekonomisk framgång i livet även finna kärlek och familjelycka.

Men Nobel var en ganska sluten ensamvarg och ville helst göra så mycket som möjligt själv, bland annat ledde han sin internationella koncern av dynamittillverkande bolag i olika länder från skrivbordet hemma i parisvillan, egentligen utan några närmare medarbetare.

 Bertha von Suttner

Men i mitten på 1870-talet anställde han i alla fall en kvinnlig sekreterare, den drygt 30-åriga österrikiskan Bertha Kinsky von Wchinitz und Tettau. Nobel kanske hoppades att de två skulle bli ett par men Bertha lämnar tjänsten hos Nobel efter endast en kort period och återvänder till Wien, där hon hade en fästman.

Men trots att hon övergav honom så fortsatte Bertha, senare med efternamnet von Suttner, att göra intryck på Alfred Nobel. Bland annat blev hon senare aktiv och uttalad pacifist och det hävdas ibland att det var Bertha von Suttner som inspirerade Nobel till att i sitt testamente inkludera även ett fredspris.

 Sofie Hess

Efter misslyckandet med Bertha tröstade sig Alfred med att skämma bort en annan österrikisk kvinna, den unga Sofie Hess som Alfred spanade in i en blomsterhandel på en kurort i Alperna. I många år skrev Sofie och Alfred brev till varandra, Alfred sände henne hela tiden pengar och kanske blev han utnyttjad.

Om Sofie och Alfred verkligen hade något förhållande är inte helt klarlagt. Men någon större lycka verkar inte Sofie ha inneburit för Alfred, i brev klagade han ofta på att hon är obildad och slösaktig.

 Krutbråket

Alfred Nobel ägnade dock inte all sin tid åt kärleksbekymmer och hjärtesorger utan han arbetade mycket hårt också. Ständigt nya affärer på gång och även utveckling av nya innovationer var alltid på tapeten. Under 1880-talet var Alfred mycket upptagen med att utveckla ett röksvagt krut, vars syfte var att inte avslöja varifrån ett skott avlossats. Alfred patenterar ett sådant krut 1887 men lite senare utsätts han för en kampanj i Frankrike där han bor, som påstod – felaktigt – att Nobel utvecklat sitt krut genom spioneri och plagiat och att egentligen är franska forskare som gjort jobbet.

 Lämnade Paris

Alfred bestämde sig för att lämna Paris och Frankrike. År 1891 köpte han ett fint hus i Sanremo på den italienska Rivieran, dit han även flyttade sitt laboratorium. Nobel behöll dock villan i Paris så länge han levde och återvände dit då och då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista