Alfred flyttade in på Björkborns herrgård
1 av 3
År 1894 flyttade Alfred Nobel in på Björkborns herrgård i Karlskoga, idag Nobelmuseet i Karlskoga. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart.
Ett skrivbord i svenska klubbens lokaler i Paris
2 av 3
Detta skrivbord, i Svenska Klubbens nuvarande lokaler i Paris, påstås vara det vid vilket Alfred Nobel skrev sitt testamente 1895. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart.
Hans Johansson, tidigare intendent vid
3 av 3
Hans Johansson, tidigare intendent vid Nobelmuseet i Karlskoga inne i Björkborns herrgård, där en del av Nobels stora boksamling finns. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart.
Serie om Alfred Nobel

Del fyra: Hemkomsten, testamentet och döden

Berättelsen om Alfred Nobel fortsätter
5:44 min

När Alfred Nobels bror dog gick ryktet att det var han själv som dött. Det fick till följd att han fick läsa nekrologer om sig själv.

På 1890-talet känner Alfred Nobel att hans stund på jorden närmar sig sitt slut. På sin ålders höst återvänder han till Sverige och funderar mycket på sin plats i historien

Den eleganta staden Sanremo på Rivieran i nordvästra Italien blir Alfred Nobels nya bas i tillvaron från 1891. Där arbetade han hårt med fortsatta försök med krut, raketer och projektiler. De ständiga skotten och explosionerna som hördes från Nobels labb och testområdet på stranden oroade grannarna och Nobel tvingades till och med lösa in en av grannfastigheterna.

 Sverige hemma igen

Kring 1893 började Alfred Nobel, mer än 50 år efter att han som barn lämnade Sverige, se sig om efter ett bra bruk i sitt födelseland. Han ville ha en fabrik som tillverkade kanoner men kanske var han också ute efter att skapa ett hem för sig i Sverige. Det var i alla fall det han gjorde efter köpet av Bofors bruk i Värmland 1894. Björkborns herrgård blir hans nya bas i tillvaron, parallellt med villan i Sanremo – Björkborn under sommarhalvåret och Sanremo på vintern.

 Läste om sin egen död

Döden var något som ända sen barn- och ungdomen oroat Alfred men förutom själva lämnandet av livet så bekymrade sig Nobel för sitt eftermäle. För när hans storebror Ludvig dött 1888 så uppstod inledningsvis en missuppfattning i pressen att det var han, Alfred, som dött. Och han tvingades läsa nekrologer om sig själv. Dessa var inte så smickrande utan Alfred Nobel omtalades bland annat som en ”dödens köpman”.

 Dog ensam

I vilket fall så skrev Alfred Nobel ett testamente, vilket han undertecknade i vittnens närvaro på den Svenska klubben i Paris i november 1895.

Ett drygt år senare dog Alfred Nobel, 63 år gammal. Det var den 10 december 1896. Den 8 november fick hans närmaste anhöriga, syskonbarnen och assistenten Ragnar Sohlman, telegram om att Alfred Nobel fått ett slaganfall och låg för döden i sin villa i Sanremo. Men ingen hinner fram i tid och Alfred, som fruktat att dö utan någon att hålla i hand, somnade in i sitt hus endast med sin tjänare i närheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".