Tingshuset i Karlskoga kyrkby
1 av 2
I det oansenliga tingshuset i Karlskoga kyrkby fattades en februaridag 1897 det historiska beslutet om att Alfred Nobels testamente var giltigt. Något som räddade Nobelpriset. Foto: Karlskoga Hembygdsförenings arkiv.
Somnade Alfred in här?
2 av 2
I den här sängen hävdas det att Alfred Nobel somnade in, den 10 december 1896. I Villa Nobel i Sanremo, Italien. Foto: Sveriges Radio / Mats Carlsson-Lénart
Serie om Alfred Nobel

Del fem: Kampen om Nobelpriset

7:02 min

Kung Oskar II var till en början ganska kallsinnig till att det skulle instiftas ett Nobelpris, som skulle gå till utlänningar. Och Alfreds arvingar var sura på att så stor del av kakan skulle gå till priset.

Efter Alfred Nobels död inleddes en flera år lång dragkamp om den nobelska förmögenheten. Och det var på håret att Alfreds sista vilja, den gällande Nobelpriset, inte skulle bli av.

Ett par dagar efter Alfred Nobels död i Sanremo öppnades hans testamente i Stockholms Enskilda Bank i Stockholm.

Innehållet var sensationellt. Den väldiga förmögenheten skulle användas till att dela ut årliga priser till världens mest förtjänta forskare, författare och fredsstiftare i mänsklighetens tjänst. Medan Alfreds släkt, syskonbarnen, inte skulle få mer än en blygsam del av arvet.

 Missnöjd släkt

Till ansvarig för att denna sista vilja skulle genomföras hade Nobel i sitt testamente utsett sin assistent Ragnar Sohlman, en ung svensk ingenjör som Nobel anställt 1893.

Snart stod det klart att en del av Alfred Nobels släktingar skulle ta strid om testamentet. Framförallt var det barnen till Alfreds äldste bror Robert som inte ville acceptera att de blev utan det stora arv som de så länge väntat på.

 Många ogillade

Men det var inte bara delar av Nobelsläkten som ogillade Nobels testamente. Detta var i slutet av 1800-talet när nationalismen var stark i Europa. Att då inrätta ett pris som skulle utdelas även till utlänningar var inte alls självklart. Både kung Oscar II och de olika akademier som av Nobel i testamentet utsetts för att varje år välja pristagare var ytterst kallsinniga till en början.

 Kampen

Men Ragnar Sohlman började mycket målmedvetet arbeta för att hans chefs sista vilja skulle bli verklighet. Samtidigt som släktingarna arbetar för att testamentet skulle behandlas i en fransk domstol (för där skulle det inte ha godkänts) försökte Sohlman övertyga en svensk domstol att behandla Nobels testamente. Och Sohlman hann före – i februari 1897 registrerar Karlskoga häradsrätt Alfred Nobels testamente.

Nu var det bråttom att föra Alfred Nobels stora förmögenhet till en säker plats. Nästan hela förmögenheten, i form av värdepapper och bankkonton, fanns i Paris. Så dit reste Ragnar Sohlman med sina medarbetare i Nobels dödsbo och började diskret tömma Nobels olika bankfack och konton, utan att släktingarna visste nånting. Risken fanns ju att de franska myndigheterna skulle frysa Nobels tillgångar för att senare upphäva testamentet. Då skulle släkten få pengarna, efter att ha betalt arvsskatt till franska staten.

 Sista viljan vann

Men innan någon visste ordet av hade Nobels förmögenhet i hemlighet överförts från Frankrike till Sverige. I det läget var släktingarnas chanser att vinna arvsstriden mindre. Till slut blev det en förlikning mellan de klagande släktingarna och dödsboet, släkten fick extra pengar mot att de för all framtid lovade att inte lägga sig i Nobels kvarlåtenskap.

Så till slut kunde Nobelstiftelsen bildas och år 1901 delades Nobelpriserna ut för första gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista