Man med grått hår och skägg.
Tommy Berger (S) tycker att situationen är olycklig. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio

Tommy Berger (S) förnekar att ersättningskrav mot regionen mörkats

1:49 min

Efter P4 Gävleborgs avslöjande att Region Gävleborg krävs på mångmiljonbelopp kommenterar nu den politiska ledningen för första gången situationen.

Kraven kommer från tre konsultföretag och uppgår nu till sammanlagt 34 miljoner kronor för avbrutna avtal. Företagen hade anlitats för att göra utredningar inför byggandet av nya sjukhus i Hudiksvall och Gävle det så kallade "Framtidsbygget". 

Efter avslöjandet anklagade regionrådet Patrik Stenvard (M) den politiska majoriteten för att mörklägga situationen. 

– Det är starka ord med mörkläggning. Det är säkert så att man kunde ha informerat på ett tydligare sätt, men någon mörkläggning har det inte varit, säger Tommy Berger (S),regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen.

Region avbröt avtalen med konsultföretagen i somras eftersom uppdragen inte upphandlats korrekt och ett annat företag tagit saken till domstol.

 – Det är olyckligt. Det skapar osäkerhet kring vårt stora projekt "Framtidsbygget" och det är inte bra i sig. Men det är för tidigt i dag och säga vad det får för konsekvenser, säger Tommy Berger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista