Snapchat
Ovanåkers kommun har nu anmält filtret och hoppas att det tas bort så fort som möjligt. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Edsbyn består av "inavlade Sverigedemokrater" – enligt Snapchatfilter

Ulrica Leandersson, informationschef: Det är en katastrofal formulering
0:35 min

Edsbyns invånare är inavlade sverigedemokrater. Ja det kan man tro om man läser ett av det sociala mediet Snapchats filter där just den texten står. Det rapporterade helahälsingland om under onsdagen.

På det sociala mediet Snapchat kan du tagga vart du befinner dig, genom att lägga ett filter som är unikt för kommunen du just nu är i. Och det är alltså på ett sånt där det står "Edsbyn - inavlade sverigedemokrater."

Ulrica Leandersson är informationschef på Ovanåkers kommun och är bedrövad över texten.

– Det är en katastrofalt dålig formulering och någonting som absolut inte får vara förknippat med nån ort.

Det amerikanska företaget bakom Snapchat har inte har några kontroller över text på andra språk än engelska. Vilket är den troliga anledningen till att filtret har godkänts. Ulrica Leandersson ger inte mycket för den kvalitetskontrollen och Ovanåkers kommun har nu anmält filtret och hoppas att det tas bort så fort som möjligt.

– Vi tog direkt kontakt med Snapchat för att anmäla inlägget och hoppas att det försvinner, annars får vi höra av oss igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".