Transportstyrelsen
1 av 2
Transportstyrelsen kräver läkarintyg av personer med ADHD. Foto: Erik Simander/TT
två person står och ler
2 av 2
Marcus och Ann-Katrin Noreliusson fick ringa otaliga samtal till Transportstyrelsen för att få hjälp med körkortet.

650 kr om året – en kostnad som personer med ADHD kan få lov att betala

Ann-Katrin Noreliusson: Det är otroligt diskriminerande
1:58 min

Sedan 2008 måste personer med ADHD lämna in ett läkarintyg för att få tillstånd att börja övningsköra. Något som har visat sig vara en svår och kostsam historia. I många fall krävs nya intyg varje år, och Transportstyrelsen kan dra in körkortet om intyget inte kommer in i tid.

Personer med ADHD vittnar om dyra läkarutlåtanden och långa väntetider när de vill ta körkort. Marcus Noreliusson från Hudiksvall fick sin diagnos som barn och för två år sedan tog han sitt körkort, men nu måste han betala för läkarutlåtanden vartannat år för att få behålla körkortet något som upprör hans mamma Ann-Katrin

– Jag tycker det känns oschysst att dom ska begära det här läkarutlåtandet hela livet, säger Ann-Katrin. 

Och enligt transportstyrelsens föreskrifter ska en person som inte haft några förändringar i sin diagnos inte heller behöva förnya sitt intyg och Andrea Demirtas Transportstyrelsens Överläkare bekräftar det. 

– Ett intyg ska räcka vid fall som det här, säger Andrea Demirtas. 

Men inte heller forskningen som legat till grund för att personer med ADHD utgör en stor trafikfara stämmer, i en artikel som publicerades i Läkartidningen hänvisar nu läkare till ny forskning där endast en marginell ökad risk finns. 

Och trots ny forskning finns inga planer på några ändrade krav vid intyg. Marcus får fortsätta att betala 650 kr vartannat år för att få behålla sitt körkort, ett körkort som har stärkt hans självförtroende. 

– Det är en stor frihetskänsla, säger Marcus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".