den misstänkte förs in i rättssalen i Hudiksvalls tingsrätt. Han är klädd i vit, långärmad t-shirt och beiga chinos. polisbilar står runt omkring samt en bil från kriminalvården.
Under onsdagen hölls förhör med Tovas vänner. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges radio
Mordet på Tova Moberg

Tovas kompisar vittnade i rätten

1:01 min

"Tova fick inte umgås med oss, pojkvännen var mycket kontrollerande".
Det berättade flera kompisar idag när de vittnade i Hudiksvalls tingsrätt. Åklagare Christer Sammens förklarar varför han även åtalat den mordmisstänkte för grov kvinnofridskränkning.

- Mordet är en slutpunkt på successivt ökat våld, säger Christer Sammens.

Förhållandet mellan Tova Moberg och den åtalade pojkvännen var mycket dåligt berättade hennes kompisar.

Han kontrollerade hela hennes liv, bilnycklar, telefon, allt. Hon fick inte jobba, inte simma inte träffa kompisar berättade en kamrat.
De såg blåmärken och visste att hon blev slagen, de försökte få henne att lämna pojkvännen och polisanmäla honom men det varken ville eller vågade hon göra.


En kompis berättade att Tova var rädd för vad pojkvännen kunde göra mot hennes familj. Han hade hotat att ta sitt liv och ta med sig både henne och familjen och hon ville skydda dem.

När kompisen berättade det brast Tovas föräldrar ut i gråt.

I morgon avslutas rättegången mot den 22-årige expojkvännen som står åtalad för mordet på Tova Moberg och även för grov kvinnofridskränkning, alltså för att ha hotat och slagit henne vid 15 olika tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista