Den åtalade expojkvännen förs in i Hudiksvalls tingsrätt under en av förhandlingsdagarna.
Den åtalade expojkvännen förs in i Hudiksvalls tingsrätt under en av förhandlingsdagarna. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges radio

Åklagare yrkar på livstid för mordet på Tova Moberg

1:20 min

Åklagare Christer Sammens uteslöt en alternativ gärningsman och menar att pojkvännen ljuger om det mesta. Han vill att tingsrätten dömer pojkvännen för mord och grov kvinnofridskränkning till livstids fängelse.

Den 22-årige pojkvännen som är misstänkt för mordet är anmärkningsvärt obekymrad och egencentrerad. Det omdömet ges i den sinnesundersökning som gjorts på honom. Läkarutlåtandet rekommenderar också att 22-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning för att fastställa om han kan dömas till fängelse.

Innan rätten bröt för lunch hölls åklagare Christer Sammens sin slutplädering och enligt honom så finns det inget som tyder på att någon annan skulle han dödat Tova Moberg. Sammens vill att tingsrätten dömer pojkvännen för mord och grov kvinnofridskränkning till livstids fängelse.

Försvarsadvokat Bo Karlsson som försvarar expojkvännen säger i sin slutplädering att det finns risk för att de vittnen som hörts har blivit påverkade av den enormt stora massmediala bevakning som varit i målet. De kan också ha pratat med varandra eftersom det är en liten ort.

Advokaten trycker också på att det saknas konkret bevisning och att åklagaren byggt sin beviskedja på flera indicier och här finns brister menar advokaten. För en fällande dom måste var och en av indicierna bedömas var för sig och inte som en helhet menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista