Kia Fernlund, enhetschef för socialtjänstens boendeenhet i Gävle.
1 av 2
Kia Fernlund, enhetschef för socialtjänstens boendeenhet i Gävle. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Hemlösa Marcus Zahrend
2 av 2
Marcus Zahrend, 40 år, är en av flera Gävlebor som står utan egen bostad. Foto: Hedda Berglund

Över 700 Gävlebor står utan egen bostad

1:51 min

Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde under en vecka i april i år så står mer än 700 människor utan en egen bostad i Gävle. Det är en ökning jämfört med 2011 och också en hög andel jämfört med andra kommuner i landet.

Antalet personer som befinner sig utanför den ordinarie bostadsmarknaden har ökat i Gävle. Från strax under 600 människor år 2011 till strax över 700 i år, det visar siffror från Socialstyrelsens nationella kartläggning av hemlösheten i Sverige 2017 och 2011. 

Gävle har också en hög andel hemlösa jämfört med andra kommuner i landet.

Kia Fernlund är enhetschef för socialtjänstens boendeenhet i Gävle och hon tycker att situationen är dyster, men är inte är förvånad.

– Gävle har tyvärr följt i större städers fotspår när det gäller att vi har ju en väldig brist på vakanta lägenheter. För det är ju inte bara socialtjänstens traditionella målgrupper som drabbas av hemlöshet utan det är en mycket bredare grupp än tidigare, säger Kia Fernlund.

I socialstyrelsens kartläggning ingår personer som befann sig i någon hemlöshetssituation och som var aktuella hos socialtjänsten eller andra myndigheter under kartläggningsveckan i april, eller som vårdgivare, organisationer med mera, mötte under den veckan.

Bland de 740 som registrerades som "hemlösa" i Gävle under kartläggningen, bodde drygt 70 utomhus, på härbärgen eller liknande medan en majoritet hade mer långsiktiga boendelösningar. Drygt 500 bodde exempelvis i boenden som socialtjänsten ordnat.

– Det är ju en framgång rent humant att inte så många bor på gatan eller saknar tak över huvudet, men naturligtvis är det också ett symptom på att någonting är galet när socialtjänsten är en så stor hyresvärd, det här är ju inte vårat primära uppdrag att hålla på med boenden. Men nu har det blivit en ganska stor del av vår verksamhet, säger Kia Fernlund om resultatet från kartläggningen.

För att ändra den rådande situationen menar Kia Fernlund att det bland annat måste byggas mer.

Tabell 1. Antal hemlösa efter vistelsekommun, vecka 14 2017

Statistik

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista