Den här kronärtskockan skördade vi på Wij Trädgårdar tidigare i dag, till förmån för Världens barn. Foto: SR Gävleborg
Utbildningen startar i mars och kommer ha plats för 15 elever Foto: Sveriges Radio

Wij trädgårdar får ny trädgårdsutbildning

1:36 min

Den nya utbildningen blir en ettårig grundutbildning i trädgårdsarbete med cirka 15 platser. Och kommer att genomföras i samarbete med Bollnäs folkhögskola.

Intresset för att få utbilda sig på Wij trädgårdar har enligt trädgårdsmästaren och den framtida huvudläraren Frida Mörnerud alltid varit stort. Och trots att den tidigare trädgårdsmästarutbildningen lades har folk ändå hört av sig under åren, och bett om att få komma och lära sig odla på Wij.

Att nu kunna erbjuda den chansen känns som en positiv utveckling för Wij trädgårdar menar Frida Mörnerud. Och att nu göra det tillsammans med Bollnäs folkhögskola känns givet.

– Det hela känns jätteroligt och vi har haft en bra dialog. Själva folkhögskoleformen passar både trädgårdsmästaryrket och den här typen av utbildning, det känns spännande.

Att få igång en utbildning innebär extra pengar till Wij trädgårdar, som tidigare kämpat med det ekonomiska. Det blir en skolpeng per elev, men den främsta vinsten enligt Frida Mörnerud finns i den positiva kraft som kommer med satsningen.

– Det här är positivt för trädgården, det är jag övertygad om. Men det ökar också lusten för oss som jobbar att fortsätta odla, säger Frida Mörnerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista