Linda Åberg Bollnäs
För högstadieläraren Linda Åberg är molande huvudvärk ett normaltillstånd. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Migrän prioriteras lågt i Gävleborg

1:45 min

Region Gävleborg satsar minst i landet på specialistbehandling av svår huvudvärk och migrän. Bara en dryg procent av de närmare 4500 patienter i Gävleborg som lider av kronisk migrän får enligt patientorganisationen Huvudvärksförbundet ta del av injektionsbehandlingar mot smärtan.

Huvudvärksförbundet är en del av Funktionsrätt Sverige, alltså Handikappförbunden, som det tidigare hette. Enligt en kartläggning som förbundet gjort lider 4456 Gävleborgare av kronisk migrän. Högstadieläraren Linda Åberg i Bollnäs hör till dem som allt för väl vet vad det innebär:

– Jag har migrän 12 till 15 dagar per månad. Övriga dagar har jag en molande huvudvärk, berättar hon.

Det betyder att en mycket stor del av den tid Linda Åberg har till förfogande, i praktiken går förlorad:

– Ja, det stämmer! Förra året gick var tredje dag bort, har jag räknat ut.

Det är inte bara opraktiskt, migrän kan också utgöra en tortyrliknande plåga. Det gäller särskilt de svåraste och mest akuta smärttillstånden berättar Anna Karin Wallberg, nationell ordförande för Huvudvärksförbundet.

– Ja, en variant kallas Självmordshuvudvärk eller Hortons huvudvärk. Det är det allra, allra värsta smärttillståndet som påverkar hela kroppen och bokstavligen får drabbade att dunka huvudet i väggen i försök att undkomma. Det vill man inte ens tänka på! säger Anna Karin Wallberg.

Behandlingen av migrän består främst i förebyggande medicinering. De svåraste smärttillstånden kan också behandlas med botoxinjektioner.

– Man får då injektioner av ett svagt nervgift i huvud och nacke. Det minskar muskelspänningen och tar bort den mesta av smärtan, hävdar Anna Karin Wallberg.

Enligt förbundets analys av Socialstyrelsens register är det alltså bara 47 av Gävleborgs närmare 4500 diagnostiserade migränpatienter som erbjudits sådana injektioner. I alla andra landstingsregioner är andelen större och Linda Åberg är kritisk till det.  

– Jag har vänner som åker till Stockholm och får den här behandlingen. Den botar inte migränen, men det blir bättre och migränanfallen sker mer sällan, säger hon.

Därför tycker hon att behandlingen även skulle finnas i Gävleborg.

– I dag blir man inte ens erbjuden den möjligheten. Det tycker jag är ganska uselt, säger hon.

På den punken får hon stöd av Henrik Olofsson i Bollnäs, Sjukvårdspartiets representant i Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd. Hittills har botoxbehandlingar mot migrän överhuvudtaget aldrig diskuterats i Region Gävleborgs beslutande församlingar, men det ska det bli ändring på, lovar han:

– Det är otroligt viktigt. Finns det behandlingar ska ingen behöva åka till Stockholm för att få hjälp. Om möjligt ska den typen av behandling också erbjudas i Gävleborg, säger han.

Vad kan då du göra för att förbättra situationen?

– Jag kan ta upp frågan i både nämnden och i Regionfullmäktige. Det ska jag definitivt också göra, säger Henrik Olofsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista