Christin Jonsson, Hudik/Björkberg, och Tuva Löf, FBC Bollnäs, är två av innebandyspelarna i distriktslaget.
1 av 2
Christin Jonsson, Hudik/Björkberg, och Tuva Löf, FBC Bollnäs, är två av innebandyspelarna i distriktslaget. Foto: Privat
Christin Jonsson.
2 av 2
Christin Jonsson. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Unik lösning gav hälsingetjejer chans att spela SM

1:41 min

På torsdag inleds distrikts-SM i innebandy för landets bästa 16-åringar. Och genom ett unikt samarbete med Jämtland/Härjedalen kommer Hälsingland till spel också i år.

Inför årets SM för distriktslag tvingades Hälsingland lämna återbud på grund av för få spelare. Men då kom Svenska innebandyförbundet upp med en lösning på problemet.

– Vi hade anmält ett lag till SM men insåg ganska snart att vi hade problem att få ihop folk. Jämtland/Härjedalen anmälde sig inte. Och då fick vi förfrågan om vi kunde spela tillsammans, säger Johnny Olofsson som är en av ledarna för laget.

Det blir en spännande turnering för Hälsinglands bästa 16-åringar på flicksidan. Halva laget består nämligen av spelare de aldrig träffat förr, från Jämtland och Härjedalen. En av spelarna från Hälsingland är Christin Jonsson från Hudik/Björkberg:

– Såklart är det spänt, man vet inte vad man har att vänta sig. Men vi är två starka distrikt så jag tror att vi kan överraska, säger hon.

SM för distriktslag spelas i idrottsstaden Umeå, och det blir tufft motstånd direkt i premiären mot hemmalaget Västerbotten. 

– Jag tror att de är nervösa, så en skräll är inte omöjlig, säger Johnny Olofsson.

Mycket folk eller?

– Det brukar vara uppemot 1 000 personer på deras matcher.

Laget från Hälsingland, Jämtland och Härjedalen har också ett trumfkort. De har nämligen fått ärva lagkaptensbindeln från det svenska damlandslaget som ju vann VM-guld nu i höst. Och kaptensbindeln satt på världens bästa spelare, Anna Wijk från Sandviken.

– Det är så klart jättemäktigt. Vi ska ta till oss deras kraft, säger Christin Jonsson och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista