Skuggan av en person med luvtröja utanför ett frostigt fönster.
Foto: Anders Wiklund/TT.

De akut hemlösa ökar mest

Christina Högblom på Socialstyrelsen: En väldigt svår situation på bostadsmarknaden
1:08 min

När Socialstyrelsen nyligen gjorde en nationell kartläggning av hemlösheten i Sverige framgick det bland annat att det är andelen akut hemlösa som har ökat mest.

Av Socialstyrelsens kartläggning framgår bland annat att drygt 1200 personer i Gävleborg just nu befinner sig utanför den ordinarie bostadsmarknaden, varav 740 bara i Gävle.

Det är de akut hemlösa som har ökat mest, konstaterar Christina Högblom som är utredare på Socialstyrelsen.

– Det är svårt att komma in på bostadsmarknaden, och har man en gång kommit ur, kanske att man har blivit avhyst från en lägenhet, är det väldigt svårt att komma in igen, säger Christina Högblom.

Vad kan kommunerna göra för att hindra att människor hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden?

– När det gäller personer som riskerar att bli avhysta från bostaden tror jag att kommunen eller socialtjänsten kan jobba mycket genom att samarbeta med lokala hyresvärdar. Sedan kan man erbjuda insatser till personer som behöver stöd för att kunna behålla sitt boende, säger Christina Högblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".