Bild på mäklarfirmans reklamskylt för språkstöd.
Krypgrund är en av flera bostadstermer som kan vara svåra att förstå för icke-svensk-talare. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

Mäklare erbjuder språkhjälp med krångliga bostadstermer

Lousin Yousef, mäklare: "Det är framförallt mycket ord och uttryck. Man ger dem rätta verktygen för att köpa en bostad."
1:51 min

För att hjälpa bostadsintresserade som inte har full kontroll över svenska språket, har en av Gävles mäklarfirmor börjat erbjuda språkstöd med den svenska byråkratin och knepiga mäklartermer.

Hur säger man "krypgrund" på arabiska? Eller förklarar "amorteringskrav" på kroatiska?  

Det är bara några av de många termer som den bostadsintresserade, utan full kontroll över svenska språket, kan behöva hjälp med.

I slutet av oktober började Fastighetsbyrån erbjuda stöd på över 15 språk, bland annat arabiska, ryska, franska och somaliska.

Enligt Stefan Tröjbom som är chef på mäklarfirmans kontor i Gävle, så har de märkt av ett allt ökande intresse från dessa språkgrupper.

– Det finns ett behov av att kunna tala fler språk än svenska och engelska. Många av problemen som sker i en bostadsaffär är på grund av språkförbistring, säger han.

Stefan Tröjbom säger att de främst får frågor från kinesisk- och arabisktalande personer.

På Gävlekontoret pratas det dock fortfarande främst svenska och engelska, men infofilmer om hur bostadsköp går till finns textat på 21 olika språk på hemsidan.

Lousin Yousef arbetar som mäklare på samma företag, i Stockholm.

Utöver svenska och engelska så brukar hon få agera språkstöd på både arabiska och syrianska.

– Det är framförallt mycket ord och uttryck. Saker som folk inte förstår vad de innebär. Hur allt hör ihop och så vidare. Man ger dem rätta verktygen för hur de ska köpa en bostad, säger hon.

Men vissa ord kan vara svårare att översätta än andra.

Hur säger man "krypgrund" på arabiska?

 Det har jag ingen aning om, säger Lousin Yousef och skrattar.

– Då brukar jag förklara på arabiska via meningar hur huset står. Men själva ordet krypgrund kan jag inte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".