Drogtest Avloppsvatten Gävle Johnny Gustavsson
Johnny Gustafsson med förra julens avloppsprov. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Nu drogtestas Gävlebornas avloppsvatten

1:22 min

I dag på Annandagen är det dags för Gävle kommuns traditionsenliga drogtest av avloppsvattnet. En gång i kvartalet testas vattnet för att få en bild av Gävlebornas narkotikaanvändning.

Från midnatt till midnatt kommer det tas prov på avloppsvattnet en gång var tionde minut, för att få ett kollektivt urinprov som sedan analyseras i syfte att få en bild av Gävlebornas narkotikaanvändning.

Enligt Gävle kommuns drogsamordnare Johnny Gustafsson brukar man se ett ökat narkotikabruk under julen.

– Julen är en väldigt stor festhelg. Det kommer också hem en hel del som flyttat till större städer, där det kanske är vanligare med droger, säger han.

Sedan 2013 tas det fyra gånger per år kollektivt urinprov på de omkring 84 000 Gävlebor som är anslutna till avloppssystemet.

Provet tas av reningsverkets personal under 24 timmar och syftet är att finna spår av knark som sedan räknas om till det antal normaldoser narkotika som förbrukats under provtagningsdygnet.

Tanken är att det ska vara ett komplement till dem frivilliga enkäter som görs om droganvändning i Gävle.

– De preparat vi tittat på hela tiden är cannabis, amfetamin och kokain, säger Johnny Gustafsson.

Har ni hunnit få en bild över 2017?

– Ja det har vi fått. I Gävle håller sig cannabis som hasch och marijuana rätt konstant. Amfetamin har vi sett en ökning av. En anledning till det kan vara att det nu skrivs ut ett nytt ADHD-preparat som det förekommer amfetamin i. Det ser vi nu i våra avlopp.

Kokainet är den drog vi ser en störst ökning utav sen vi började mäta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista